Mitt i Upplands Väsby

Har man råd att bli allvarligt sjuk?

När man drabbas av en allvarlig sjukdom eller en olycka, blir man väldigt utsatt. Människan hamnar i en situation som man inte kontroller­ar. Även anhöriga dras med i fallet, man letar svar, man har frågor.

- Jörgen Ljungström

Svensk akutvård fungerar tillfredss­tällande, men inte perfekt. Oavsett sjukdom eller skada krävs oftast eftervård, ibland mer ibland mindre. Under den akuta vården och den kanske långa eftervårde­n träffar patienten många olika läkare och sjuksköter­skor. Frågorna är många från de läkarna, men när den tredje läkaren samma dag ställer samma frågor undrar man om det inte är fel på systemet.

När den sjuke kommer hem, äntligen, så finns det något som heter sjukvård i hemmet. Då kommer det hem en läkare och en sjuksköter­ska, man ska då skrivas in. Då ställer läkaren åter en massa frågor, vilka är svarade på ett antal gånger tidigare. Plus genomgång av alla mediciner som redan är utskrivna av tidigare läkare. Att vårda någon i hemmet är en bra form om det fungerar. Men behöver den sjuke åka in till sjukhuset för specialist­behandling­ar och stanna kvar, måste hemsjukvår­den skriva ut patienten för att åter skriva in patienten hemkommen efter behandling­en. Krävs det då flera behandling­ar så blir det många inskrivnin­gar. Enligt uppgifter så måste hemsjukvår­den skriva ut patienten varje gång, vilket är en väldigt tidsödande arbetsinsa­ts. Detta är ett politiskt beslut, för man får inte ha två vårdgivare i Sverige samtidigt. Det som tidigare var gratis inom sjukvården får man i dag betala för. Efter vissa summor får man frikort när det gäller medicin, läkarbesök och sjukre- sor. Men blir man inlagd för behandling kostar det 100 kronor dygnet alla dagar året om. Så det blir 3 000 skattade kronor eller lite mer i månaden om man är riktigt sjuk. Vilket är en stor summa för en vanlig pensionär som arbetat hela sitt liv. Har man då en hyra och andra kostnader blir det ingen över, har man tur kanske man har sparade pengar att betala med.

Överhuvudt­aget är det ingen inom vården som frågar, har ni råd att ligga här! Man borde kunna sammanlänk­a patientens svar så slipper frågorna ställas gång på gång. Det vi slagit oss för bröstet en gång i tiden när det gäller välfärden i Sverige fastnar lätt i halsen nu.

När tredje läkaren ställer samma frågor undrar man om det inte är fel på systemet.

 ?? FOTO: ARKIV ?? SJUKVÅRDEN. Det är inte längre läge att slå sig för bröstet, anser Jörgen Ljungström.
FOTO: ARKIV SJUKVÅRDEN. Det är inte längre läge att slå sig för bröstet, anser Jörgen Ljungström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden