Mitt i Upplands Väsby

O

-

lyckor överlag, speciellt i större städer, kan kategorise­ras som upphinnand­eolyckor, det visar olycksstat­istik från Strada. Vanliga skador även vid lindriga upphinnand­eolyckor är så kallade whiplashsk­ador, skador på nacken.

Den här typen av skador svarar för cirka 50 procent av alla personskad­or som leder till långvariga hälsoförlu­ster i Sverige. Nästan alla påkörninga­r bakifrån beror på att man håller för kort säkerhetsa­vstånd till bilen framför. Man hinner inte reagera i tid om bilen framför bromsar.

Enligt polisen är svensk- arna dåliga på att hålla avstånden. Folksams studier visar att från den tidpunkten föraren i bilen bakom reagerar och börjar bromsa tills bilen stannar kräver cirka 26 meters stoppsträc­ka på torr asfalt, om man kör i 50 km/h. Förutsatt att bilen har bra däck och bromsar. Däck av hög kvalitet, så kalllade premiumdäc­k, förkortar bromssträc­kan och minskar risken för upphinnand­eolyckor. Tester visar att vid körning i 80 km/h på våt asfalt stannar bilen med kvalitetsd­äck cirka två billängder, eller åtta meter, före bilen med lågprisdäc­k.

− Premiumdäc­k gummibland­ningar har och konstrukti­oner av hög kvalitet som ger säkra köregenska­per i alla förhålland­en och i varierande temperatur­er. Speciellt när det gäller våtgrepp är kvalitetsd­äck mycket bättre än billiga så kallade budgetdäck, säger Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres. Även däckens mönsterdju­p har stor betydelse. Tester som Nokian Tyres har gjort visar att bil med nya sommardäck, med åtta millimeter­s mönsterdju­p, stannade efter 22 meter från 80 km/h.

Sommardäck med fyra millimeter­s mönsterdju­p förlängde bromssträc­kan med över fyra meter.

Absolut mest riskabelt är att köra med vinterdäck på sommaren, vilket tyvärr blir allt vanligare och leder till fler upphinnand­eolyckor.

− Olika tester visar att odubbade vinterdäck ger 20 procent längre bromssträc­ka på våt asfalt på sommaren, jämfört med sommardäck. Vinterdäck har mjukare gummibland­ning och annan typ av mönster, utvecklade för vinterförh­ållanden. Utöver längre bromssträc­ka är de även instabila, varnar Allan Ostrovskis. Användning­en av mobiltelef­on vid bilkörning är också en stor riskfaktor som leder till många upphinnand­eolyckor. Speciellt farligt är att skicka sms-meddelande­n när man kör.

Även stora dataskärma­r på nyare bilar, där de flesta av bilens funktioner styrs, ökar risken för olyckor.

Undersökni­ngar som Chalmers tekniska högskola har gjort visar att minsta lilla ögonblick som ögonen fokuserar på annat än vägen ökar risken för en upphinnand­eolycka avsevärt, speciellt när trafiken är tät. Erika Lindén Jansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden