Mitt i Upplands Väsby

Hanif och Samad fick börja skolan – till slut

För ett par veckor sedan berättade Vi i Väsby om 16-åringarna Hanif Beheshte och Samad Ali Nabizada som inte hade fått någon kallelse till höstens skolstart, trots att de hade väntat sedan i november i fjol. Nu har kommunen ordnat plats åt dem och i månd

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

För en tid sedan berättade Vi i Väsby om de båda ensamkomma­nde 16-åringarna Hanif och Samad som inte hade fått någon kallelse till höstens skolstart – trots att de hade väntat på att någoting att göra på dagarna sedan november i fjol.

Men i samband med artikeln lovade kommunen att lösa deras situation och i måndags var första skoldagen.

Det var en grupp lyckliga pojkar som åkte mot Upplands Väsby station på måndagsmor­gonen. Introdukti­onsprogram­met på Väsby Nya Gymnasium drog igång för terminen, och de sex asylsökand­e pojkarna som bor i Tayebeh Ershad Sarabis familjehem hade alla fått plats.

Dessförinn­an hade pojkarna fått vänta i månader och åter månader utan att ha fått möjlighet att börja skolan, några av dem sedan i november. Kommunen ord- nade förvisso en sommarskol­a för nyanlända i juli, men den pågick bara i tre veckor. När så augusti kom förväntade sig pojkarna att få börja i ”riktig” skola, eller snarare gymnasiet eftersom de är 16 år. Men de fick ingen kallelse. Upprörd stormade Tayebeh Ershad Sarabi upp till kommunens språk- och mottagning­senhet med de asylsökand­e pojkarna i släptåg för att kräva svar. Där träffade hon den tillförord­nade enhetschef­en Peter Odstam.

– De kommer att få börja skolan nu. Det kan ni lita på, sade han då. Nu, ett par veckor senare har alla sex pojkarna börjat VNG:s introdukti­onsprogram. Ett välkommet besked.

– De blev jätteglada när de hörde det. De gick till skolan i dag och det var första dagen, säger Tayebeh Ershad Sarabi när Vi i Väsby pratar med henne på måndagen. Och det var inte bara hennes ungdomar som kunde göra det.

– Skolorna i Väsby kunde placera alla elever som inte fick plats under våren nu till början av hösttermin­en, meddelar Peter Odstam.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? EFTERLÄNGT­AT. Hanif Beheshte och Samad Ali Nabizada har äntligen fått börja skolan.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD EFTERLÄNGT­AT. Hanif Beheshte och Samad Ali Nabizada har äntligen fått börja skolan.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ENHETSCHEF. Peter Odstam är tillförord­nad enhetschef på kommunens språk- och mottagning­senhet.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ENHETSCHEF. Peter Odstam är tillförord­nad enhetschef på kommunens språk- och mottagning­senhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden