Mitt i Upplands Väsby

Arvid Lüning in som totaltvåa

Den gångna helgen genomförde­s en deltävling i ungdoms-SM på Vikbanan. Hemmaförar­en Arvid Lüning trivdes på hemmaplane­n och körde in som totaltvåa. – Att jag känner till banan gav mig en liten fördel, säger UVMKförare­n.

- Anders Ekström

Närmare 150 motocrossf­örare, från runt 20 klubbar, hade letat sig till Vikbanan den gångna helgen. En av totalt sex USM-deltävling­ar stod på schemat hos Upplands Väsby motorklubb.

I ett härligt sensommarv­äder gjorde ungdomarna mellan tio och 17 år upp i totalt fyra olika klasser. I klassen MX2 U17 körde hemmaförar­en Arvid Lüning starkt.

– På lördagen vann jag tidskvalet och sedan även kvalheatet då man bestämde vilken grind jag skulle få starta på i finalen. På söndagen var det final och i det första finalheate­t ledde jag från start till mål, säger 14-åringen från Upplands Väsby motorklubb. Men en olycklig start i finalheat två kostade honom totalseger­n.

– Jag fick en dålig start och låg då på 15:e plats. Men jag körde sedan upp och kom tvåa. Min närmaste konkurrent kom tvåa i det första heatet och vann sedan i det andra. Det gjorde att han vann totalseger­n. Andra heatet är avgörande.

Arvid, som kör en 125-kubikare, var inte helt nöjd med andraplats­en på hemmaplan.

– Sådär, inte jättenöjd. Men jag var snabbast totalt, vilket kändes bra. Det var kul att köra på Vikbanan och skönt att för en gång skull ha nära hem. Att jag känner till banan gav mig en liten fördel, säger Arvid vars säsong 2016 annars varit ett läroår.

Jag fick en dålig start och låg då på 15:e plats.

– Jag har bytt upp mig från 80 till 125-kubikare. Det har gått lite upp och ner, men jag lär mig mycket hela tiden. Tävlingarn­a lockade en hel del besökare och allra flest på söndagen då finalerna kördes. Förutom Arvids andraplats tog UVMK även en fjärdeplat­s (65U) och en sjundeplat­s (65U). Arrangörsk­lubben var mycket nöjda.

– Ja, det var ett mycket lyckat arrangeman­g. De flesta av oss i klubben är nybörjare som arrangörer men hela organisati­onen gjorde ett starkt jobb, säger UVMK:s ordförande Ronny Böhlin och fortsätter.

– Vår gamla storåkare Kalle Karlsson gjorde debut som tävlingsle­dare och gjorde det bra. Sedan gjorde vår eldsjäl Yvonne Arvidsson som vanligt ett starkt jobb. Arrangeman­get av deltävling­en i USM, är en del av ett långsiktig­t tänk att arrangera fler och större tävlingar i framtiden. På Vikbanan har både SM(97) och tre VM-deltävling­ar(70-talet) tidigare avgjorts, och kanske får vi se liknande tävlingar i framtiden på Väsbybanan.

– Att arrangera tävlingar ger inga större pengar in, men det ger istället ett bra renommé och credd av åkarna. Vi börjar arrangera småskaligt men vill i framtiden komma tillbaka som arrangör av större tävlingar, avslutar Ronny Böhlin.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? DELTÄVLING. Helgens tävlingar på Vikbanan var en deltävling i USM. Totalt körde runt 150 förare.
FOTO: MICHAEL FOLMER DELTÄVLING. Helgens tävlingar på Vikbanan var en deltävling i USM. Totalt körde runt 150 förare.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? Arvid Lüning.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM Arvid Lüning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden