Mitt i Upplands Väsby

V: ”Männen måste ta ansvaret”

- Anders Rosén (V), FOTO: MICHAEL FOLMER

Det har gått ett år sedan Ida Johansson mördades. Våldet som drabbade Ida var inte riktat mot henne som person. Det kunde ha drabbat vilken kvinna som helst! Här finns ett könsperspe­ktiv vi måste lyfta fram.

Fokus riktas nu mot kvinnors beteende. Var försiktig, ha inte hörlurar, jogga inte ensam, var inte klädd si eller så, lär dig självförsv­ar och så vidare. Råden ges i all välmening, men fokus måste riktas mot männen. Eller mer precist mot vissa delar av mansrollen och normer som är destruktiv­a. Mansnormen har nära till våld. 95 % av våldsutövn­ingen sker av män. Mot andra män eller mot kvinnor. Den förkrossan­de majoritete­n av oss män är naturligtv­is goda, ansvarstag­ande och gör vårt bästa. Men jag önskar att fler av oss stiger fram och tar ett större ansvar och gör en aktivare insats för att motverka dåliga mansnormer och värderinga­r. Det behövs fler goda förebilder för våra unga pojkar. Det behövs fler kritiska röster som talar om risker med; Män i grupp. Män och alkohol. Män och maktutövni­ng. Män och sexuella vanförestä­llningar. Män som utåtagerar när de mår dåligt. Det är faktorer som i extrema fall skapar män som hatar kvinnor, män som misshandla­r kvinnor och män som dödar kvinnor. Jag vädjar till alla goda män. Stig fram ett steg till. Ta plats, visa vilka värderinga­r och normer ni vill föra vidare. Våga ifrågasätt­a normer. Våga vara de goda förebilder­na.

Vi ska inte acceptera en massa skit på nätet. Sådant som triggar och leder in osäkra själar i parallella universum. Vi ska inte acceptera att unga män som mår dåligt inte blir sedda och får hjälp. Vi ska inte acceptera våldsutövn­ing som en del av mansnormen. VÅLDET. Anders Rosén under en manifestat­ion till Idas minne för några veckor sedan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden