Mitt i Upplands Väsby

Eget konstverk – för halv miljon

- Charlotte Årling

En verklig höjdpunkt.

Carl Jonas Love Almqvist har redan fått ett torg i Upplands Väsby uppkallat efter sig och snart kan han uppmärksam­mas ytterligar­e. I år är det 150 år sedan författare­n dog och Almqvistsä­llskapet villat tett konstverk uppförs till hans minne.

Almqvist var en radikal och mångsidig författare, vars verk och pjäser läses och spelas upp än i dag. Med anledning av att det är 150 år sedan han dog kontaktade Alm q vist sällskapet redan i fjol Upplands Väsby kommun med önskemål om att kommunen skulle finansiera och låta uppföra ett konstverk på Love Almqvists torg. Det vore ”en verklig höjdpunkt under minnesåret”, skriver sällskapet.

Nu har skrivelsen nästan tuggats färdigtid e kommunala kugghjulen. Kommun-ledningsko­ntoret tycker att förslaget bör genomföras, i form av utlysning av en konstnärst­ävling under hösten/vintern 2016:

”Kommun ledningsko­nto- ret ser gärna ett konstverk i Love Almqvists anda i modern tappning, detta för att knyta samman till den samtida arkitektur som präglar såväl Messingen som kommande Väsby Entré,” skriver de.

Men det blir inte gratis. Tjänstemän­nen beräknar att en budget om 500 000– 700 000 kronor krävs för att täcka utlysninge­n av uppdraget, kostnaden för själva konstverke­t och beredning av marken där konstverke­t ska placeras. Delfinansi­ering kan ske genom ett fastighets­bolag som har visat intresse. Nu är det upp till kommunstyr­elsen att avgöra om man vill genomföra förslaget och om det finns pengar till det. Justeringe­n görs i så fall i höstens kompletter­ingsbudget för nästa år. ALMQVIST. Född 1793 i Stockholm, död 1866 i Bremen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden