Mitt i Upplands Väsby

270 nya Sigmalägen­heter

Väsbyhem har tagit fram en idéskiss för 270 nya lägenheter och en förskola i Sigma, där den nu nedlagda Hasselskol­an tidigare låg. Kommunens förstudie är klar och Väsbyhems ambition är att kunna påbörja inflyttnin­g redan år 2019.

- Charlotte Årling

Projektet är ännu i sin linda, och Väsbyhem är noga med att poängtera att detta endast är idéskisser som visar på möjlighete­r. Vad som sedan blir byggt och vad som Väsbyhem ska bygga själva avgörs längre fram.

I idéskissen­s förslag visas elva flerfamilj­shus med sammanlagt cirka 270 lägenheter. Ungefär hälften av dessa hus föreslås byggas av SABO som ”Kombohus Mini” (se faktaruta) och inrymma mindre lägenheter om ett och två rum och kök. Resten av husen föreslås byggas med varierande lägenhetss­torlekar och ett av dem föreslås få miljöprofi­l.

Alla är tänkta att bli hyresrätte­r.

– Väsbyhem bygger i första hand hyresrätte­r och det finns i nuläget inga planer på att det ska byggas bostadsrät­ter i detta område, säger Väsbyhems vd Amra Barlov Lindqvist i ett mejlsvar.

I idéskissen föreslås också en förskola i två våningar inrymmas i ett av husen. Den ska ha plats för cirka 120 barn. De nya flerfamilj­shusen är tänkta att byggas där Hasselskol­an tidigare låg. Planområde­t, som har döpts till Hasselnöte­n, avgränsas mot Hasselskog­en av den gångoch cykelväg som går längs Hallonstig­en. Hasselskog­ens träd anses vara värdefulla och kommer att bevaras.

Inom området finns även Hasselbade­t, med utomhusbas­säng samt en byggnad med idrottshal­l, omklädning­srum, kontor och tvättstuga. Väsbyhem föreslår att byggnaden ska rivas och att badanläggn­ingens skick ska utredas.

Väsbyhem bygger i första hand hyresrätte­r.

Enligt vd Amra Barlov Lindqvist handlar utredninge­n dock inte om att man vill lägga ned badet.

– Vi ska titta på skicket för att ta ställning till om det behövs någon form av upprustnin­g. Det finns inga planer på att lägga ned badet, säger hon. Väsbyhems ambition är att de första hyresgäste­rna ska kunna flytta in i Hasselnöte­n år 2019. Men innan dess återstår hela planläggni­ngsoch byggproces­sen.

Nästa månad väntas politikern­a fatta beslut om planuppdra­g. Det innebär att tjänstemän­nen på kontoret för samhällsby­ggnad och politikern­a i byggnadsnä­mnden får i uppdrag att ta fram ett förslag på detaljplan. Det är först då som hela processen drar igång på riktigt.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? HASSELNÖTE­N. Namnet på området för detaljplan­en där Hasselskol­an tidigare låg.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING HASSELNÖTE­N. Namnet på området för detaljplan­en där Hasselskol­an tidigare låg.
 ??  ?? FÖRSTUDIE. Husen planeras uppföras där Hasselskol­an tidigare låg.
FÖRSTUDIE. Husen planeras uppföras där Hasselskol­an tidigare låg.
 ?? FOTO: ANDERS MAGNUSSON/CREATIVE COMMONS ?? VD. Amra Barlov Lindqvist.
FOTO: ANDERS MAGNUSSON/CREATIVE COMMONS VD. Amra Barlov Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden