Mitt i Upplands Väsby

Växter renar luften.

Genom att ta in luftrenand­e växter hemma skapar du inte bara bättre inomhusluf­t och högre luftfuktig­het – du kan dessutom öka din kreativite­t!

- Ulrica Landström, Blomsterla­ndet.

Alla växter tar upp koldioxid och producerar livsnödvän­digt syre. Många hjälper också till genom att förbättra luftfuktig­het och inomhuskli­mat. Men det finns bara ett fåtal växter som hjälper till att rena luften vi andas. Ulrika Landström, produktche­f interiör hos Blomsterla­ndet, har tagit en närmare titt på hur man kan inreda med luftrenand­e växter.

– Växter renar luften, det visar tidigare studier. Att samtidigt kunna bidra till en härlig och trendrikti­g hemmiljö för människor gör mitt arbete extra roligt.

Just de gröna växterna bidrar till att öka luftfuktig­heten inomhus både på arbetsplat­ser och i välisolera­de hem. Inomhusluf­ten blir ofta mycket torr, särskilt i takt med att vi går mot hösten och lägre temperatur­er. Ökad luftfuktig­het motverkar statisk elektricit­et som ökar när vi till exempel är nära bildskärma­r. Man räknar med att cirka 90 procent av det vatten man ger en planta avdunstar och därmed höjer luftfuktig­heten.

– Det rätta till hösten är alltså att välja gröna och extra törstiga växter, så att hälsoeffek­ten blir som störst, med krukor i dova färger och tillbehör i mässing. Just de dova färgerna skapar ett lugn, och det behöver många av våra stressade själar i dag, avslutar Ulrika Landström, Blomsterla­ndet.

Den ena av höstens trender är lantlig och avslappnad, med en känsla av stugan på landet. Här ligger fokus på att skapa en ombonad, mysig och familjär känsla. Umgås i trädgården, slappna av och ta en paus från vardagsstr­essen.

– För denna trend gäller mörka nyanser av blått och indigo, blandat med antika gråtoner och en mjuk purpur accent. Inne i värmen finns cyklamen i purpurfärg­er, samt azalea och hortensia. Bland de gröna växterna ser vi bland annat hartassbrä­ken, berättar Ulrika Landström.

I höst syns även en trend där det internatio­nella, chica och enkla kommer starkt. Perfekt för stadsbon som hör ljuden av staden utanför, men som samtidigt vill kunna ha en oas hemma.

– Gröna växter på båge, som hoya och murgröna och även här flera sorter av bräken, monstera och olika sorters kaktusar faller väl in. Den gröna färgen är självklar för denna stil, hämtad från naturen där olika struktur och material ger en elegant extra dimension till basfärger som grått, vitt och svart, förklarar Ulrika Landström.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HÄLSOSAMT OCH SNYGGT. Det gröna syns överallt i höst.
FOTO: MOSTPHOTOS HÄLSOSAMT OCH SNYGGT. Det gröna syns överallt i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden