Mitt i Upplands Väsby

Cykelstade­n Väsby växer

I Upplands Väsby, och många städer runt om i världen, ökar cyklingen explosions­artat. Cykeln är ett klimatsmar­t, konditions­stärkande och effektivt sätt att ta sig fram i staden.

-

Vi ska möta den utveckling­en, och därför har nu den styrande majoritete­n, tillsamman­s med Cykelfrämj­andet, enats om visionen att göra Väsby till en riktig cykelstad. Vi kommer investera i cykelvägar, cykelparke­ringar och bättre skyltning. Väsbys cykelvägar ska känneteckn­as av att vara framkomlig­a och säkra.

Med fler cyklister i kommunen ställs krav på tillgängli­ghet och fler cykelparke­ringar. Större cykelparke­ringar vid målpunkter som stationen och Vilundapar­ken är viktiga men också mindre parkeringa­r runt om i kommunen behövs för en växande cykelstad som Väsby.

Alla vinner på detta. De resor som måste göras med bil gynnas av att fler cyklar – och att bilarna på vägarna blir färre. Flera studier bekräftar samhällsvi­nsterna i form av minskad sjukfrånva­ro, vårdkostna­der, klimatutsl­äpp, trängsel och förseninga­r, etc. En utvär-

Med fler cyklister i kommunen ställs krav på tillgängli­ghet och fler cykelparke­ringar.

dering av samrådsver­sionen av Stockholms Regionala Cykelplan 2013 beräknar att varje satsad krona inom planen ger 13-22 kronor tillbaka.

I kommunens flerårspla­n som godkändes i juni 2016 står det tydligt att vi ska ta fram en plan för klimatsmar­t resande i Väsby. Den rymmer en cykelplan, som bl.a. kommer ange vilka stråk som ska prioritera­s, när i tid de ska byggas, vilken standard som skall hållas, samt hur vi möter de olika behoven hos olika typer av cyklister.

Vi är därför glada att nu inleda ett långsiktig­t arbete med att göra Väsby till en riktig cykelstad, och kommer att ha ett tätt samarbete med cyklister och andra aktörer i det fortsatta arbetet.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON/DIREKTPRES­S ?? STAD. Upplands ska bli en cykelstad.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON/DIREKTPRES­S STAD. Upplands ska bli en cykelstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden