Mitt i Upplands Väsby

Roligare konfirmera sig i dag

Antalet konfirmand­er minskar ständigt i riket. Så är även trenden i Upplands Väsby.

- Jonas Carlsson

Väsby hade 2006 110 konfirmand­er. Siffrorna har studsat lite fram och tillbaka sedan dess, men 2015 hade man enbart 70 konfirmand­er. I andel av Väsbys 15-åringar som är medlemmar i Svenska kyrkan, är det också en minskning åren emellan, från 20 till 14 procent.

Enligt Christofer Wilson, kyrkoherde i Eds församling, behö- ver det inte bara vara samhällets sekularise­ring som ligger bakom tillbakagå­ngen.

– Sedan år 2000 måste man vara döpt för att vara medlem i Svenska kyrkan. Många finns inte tillgängli­ga i vårt register, säger Christophe­r Wilson och tillägger att även fler personer med annan religiös bakgrund i Upplands Väsby påverkar siffrorna. Backar man tiden 20 år kan man konstatera att många konfirmera­de sig av ren tradition. I dag är de som konfirmera­r sig förmodlige­n mer motiverade. Samtidigt kanske många räds att konfirmera sig då man har en felaktig bild av vad det innebär.

– Bilden lever kvar att man bara ska läsa psalmverse­r, menar Christofer.

I dag handlar det snarare om att man träffas, har en gemenskap och diskuterar andlighet. Inte alla konfirmand­er tror på Gud, men Christofer förklarar att man försöker diskutera livets frågor och sedan använda bibeln och det kristna budskapet som ”bollplank” för dessa diskussion­er. Christofer menar också att många konfirmand­er tycker att konfirmati­onen är extra rolig i dag. Hammarby församling har exempelvis en Londonresa som ett alternativ.

Är konfirmati­onen roligare i dag jämfört med förr?

– Mycket roligare och mycket bättre.

 ??  ??
 ?? FOTO: SVENSKA KYRKAN ?? Christofer Wilson.
FOTO: SVENSKA KYRKAN Christofer Wilson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden