Mitt i Upplands Väsby

Så dansar man REGNDANS

Den färgstarka Re Batswana Music Ensemble, från Botswana, besökte Väsby den här veckan. Gruppen spelar nutida och traditione­ll botswansk musik och var här för att hålla konsert och workshops. Vi i Väsby var med några elever som fick lära sig både regndans

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Botswana är musik inte bara musik. Den berättar om hela kulturen; om kläderna, maten, djuren, traditione­rna; om glada människor och om ledsna.

– Vår musik är bildande eftersom den berättar om allt, om vilka vi botswanier är och om en botswanier­s hela liv, säger Nnunu Ramogotsi, även kallad ”Africa’s Jewel”.

Hon är sångerska och frontfigur för Re Batswana Music Ensemble, som under den här turnén besöker Peking, Berlin – och Väsby.

– Vi mötte Heidi Pantzar (turismlära­re på Väsby nya gymnasium) när vi var i Stockholm för två år sedan och förra året spelade hon med oss i en konsert. Det var genom den kontakten och vänskapen med henne som vi kom hit, berättar Nnunu Ramogotsi.

På torsdagen uppträdde gruppen i kulturhuse­t, men redan på tisdagen höll de workshops för elever från högstadiet och gymnasiet.

– Genom att de får veta hur en botswanier är, blir det lättare för dem att relatera till musiken, säger Nnunu Ramogotsi.

Efter en introdukti­on till Botswanas statsskick, historia

och natur – inklusive storviltet ”the Big Five”, vattenbris­ten och diamanttil­lgångarna – får musiken ta plats.

Vid den första workshopen, med Väsby musikklass­ers årskurs 8, är det eleven Max som får sitta vid den afrikanska trumman.

Klassen får se olika danser, lära sig hur man hälsar på en botswanier och öva på att ululera, alltså få fram ett högt drillande läte med hjälp av tungan. Några får kliva fram och dansa tillsamman­s med en kvinna i traditione­lla botswanska danskläder och rasslande skor. Alla skrattar, men när pinsamhete­n har gått över vågar eleverna faktiskt försöka göra rörelserna.

Re Batswana Music Ensemble består av några av Botswanas mest kända musiker och en dansare. Nnunu Ramogotsi och producente­n Soares Katumbela har varit i Sverige fem gånger tidigare och de tror att de ständigt ombeds att komma tillbaka för att botswansk musik är relativt okänd i Sverige.

– Det här är något fräscht, vackert och nytt för européerna, säger Nnunu Ramogotsi.

Det här är något fräscht, vackert och nytt för européerna.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? PROVA PÅ. Två av eleverna fick dansa en traditione­ll dans under workshopen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING PROVA PÅ. Två av eleverna fick dansa en traditione­ll dans under workshopen.
 ??  ?? KULTURUTBY­TE. Re Batswana Music Ensemble besökte Väsby för workshops och en föreställn­ing. Här med turismlära­ren Heidi Pantzar och några elever som går turismprog­rammet HT -16.
KULTURUTBY­TE. Re Batswana Music Ensemble besökte Väsby för workshops och en föreställn­ing. Här med turismlära­ren Heidi Pantzar och några elever som går turismprog­rammet HT -16.
 ??  ?? WORKSHOP. Max, en av eleverna i Väsby musikklass­ers åk 8, fick hålla takten.
WORKSHOP. Max, en av eleverna i Väsby musikklass­ers åk 8, fick hålla takten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden