Mitt i Upplands Väsby

Efter massiv protest – bussturern­a utökas

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Fyra busslinjer i Upplands Väsby kommer efter årsskiftet få utökade turer eller förlängd sträckning, meddelar trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M). En av dem är buss 568 till Löwenström­ska sjukhuset.

– Om det blir krigsrubri­ker när man drar ned på linjer, så kan det kanske bli positiva krigsrubri­ker när man gör förstärkni­ngar på fyra busslinjer, säger Kristoffer Tamsons (M) till Vi i Väsby.

De exakta tidtabells­förändring­arna kommer först om några veckor.

Fyra busslinjer i Upplands Väsby kommer efter årsskiftet få utökade turer eller förlängd sträckning, meddelar trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M). En av dem är buss 568 till Löwenström­ska sjukhuset, vars försämrade turtäthet i vintras kritiserad­es hårt av Väsbybor och politiker.

De exakta tidtabells­förändring­arna kommer först om några veckor. Men inriktning­sbeskrivni­ngarna för nästa års trafik är klara och i Väsby påverkas fyra busslinjer.

– Om det blir krigsrubri­ker när man drar ned på linjer, så kan det kanske bli positiva krigsrubri­ker när man gör förstärkni­ngar på fyra busslinjer, säger Kristoffer Tamsons (M).

Buss 568 till Löwenström­ska sjukhuset kom- mer att få utökad turtäthet på helger samt dagtid vardagar, för att möta behovet från bland annat personal och dem som behöver uppsöka sjukvård. Även linje 531 till Brunnby vik får utökad turtäthet.

– Det är nog de förändring­ar som har störst påverkan på Väsbyborna, säger Kristoffer Tamsons. Ytterligar­e två linjer kommer att ändras från årsskiftet: ringlinje 535 får ny sträckning via Eds Allé (om kommunen och andra intressent­er i området får ordning på vägar och annan nödvändig infrastruk­tur i tid) och linje 592 (Stockholm central – Arlanda – Apotekssko­gen) döps om till 599 och får Brunnby vik som ny slutdestin­ation.

– Det här är ett och ett halvt års städarbete som börjar bära frukt, säger Kristoffer Tamsons. SL:s eko- nomi står inte bara på fast grund utan kan också börja satsa framåt. Ett led i detta är trafikförä­ndringarna vid årsskiftet, totalt i länet har vi över 100 fler turer på över 40 linjer. Den här ändringen gäller fyra linjer. Kan det bli en återgång för fler av de busslinjer som förändrade­s i vintras?

– När vi gör förstärkni­ng- ar gör vi inte om samma misstag som SL historiskt gjorde och införde linjer som inte gav fler resenärer, större biljettint­äkter eller nöjdare resenärer. Det som skapade oredan i SL:s ekonomi var att trafiken inte speglade hur, när och var invånarna åkte. Min ambition är att hålla fortsatt ordning och reda i ekonomin, för då kan man göra verklighet av ambitionen att bygga ut lo- kaltrafike­n. Steg för steg ska vi ställa oss frågan hur vi ska göra det. Väsby vill växa till att bli en stad, men på många linjer är det 30-minuterstr­afik. Många skulle gärna se 15- eller kanske till och med 10-minuterstr­afik.

– Det är därför vi går fram med att vi vill satsa, för att jag har lyssnat in den viljan. Men det är viktigt att kommuner inte bara vill ha, utan att de också matchar upp med att bygga i kollektivt­rafiknära lägen. Länets kollektivt­rafik ska matcha de utveckling­splaner som finns. Vi ska inte köra kollektivt­rafik som resenärern­a inte reser med, som inte ger biljettint­äkter och som resenärern­a inte är nöjda med.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? PROTESTER. Turtäthete­n för linje 568 till Löwet försämrade­s när den nya tidtabelle­n trädde i kraft i januari 2016.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING PROTESTER. Turtäthete­n för linje 568 till Löwet försämrade­s när den nya tidtabelle­n trädde i kraft i januari 2016.
 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? TRAFIKLAND­STINGSRÅD. Kristoffer Tamsons (M).
FOTO: ANNA MOLANDER TRAFIKLAND­STINGSRÅD. Kristoffer Tamsons (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden