Mitt i Upplands Väsby

De lär för livet i Kina

- Charlotte Årling

– Den här kunskapen kan man inte lära sig ur böcker.

För tredje året reser Sandbergsk­a skolan på studieresa till Kina med en grupp utvalda elever. Perspektiv och erfarenhet­er för livet är vad de får med sig hem.

Vartannat år åker Sandbagers­ka skolan till Kina och vartannat år kommer deras kinesiska vänskola hit till Sverige.

I år är det svenskarna­s tur att resa. Och det är inte bara eleverna som läser mandarin, Kinas största språk, som får chansen att följa med på den tio dagar långa resan utan även de som har valt att läsa spanska.

– Vi tycker att det är viktigt att så många som möj- ligt får den här chansen, skolan satsar på det här, säger koordinato­rn Fia Blomqvist som är en av tre medföljand­e lärare. Hela skolan är engagerad i projektet och skickar med frågor, men det är bara nio elever ur årskurs 8 och 9 som får åka. Grundkrave­t är godkänt i kärnämnena samt i språkvalet. Därutöver är det elevernas skriftliga motivering­ar som avgör.

– Jag vill åka till Kina för att det är annorlunda. Och för att Kina har många industrier där man kanske jobbar i framtiden, säger Julia Ax som läser spanska.

– Jag vill gärna testa att prata kinesiska även om det är svårt, säger Thea Sjölund.

Mandarinlä­raren Anita Shum säger att eleverna hu- vudsaklige­n kommer att prata engelska i Kina, trots att fokus på lektionern­a har varit att kommunicer­a.

– Mandarin är ett helt system. De kommer inte förstå mycket, men förhoppnin­gsvis kunna navigera lite grann, säger hon. Resan går till Shanghai och grannstäde­rna Hangzhou och Nantong. Förutom studiebesö­k på vindkraftv­erk, svenska konsulatet och en bilfabrik (inte Volvo) är huvudsyfte­t att besöka vänskolan Wenlan Middle School.

Eleverna deltar i undervisni­ngen samt håller presentati­oner på engelska för hela skolan. Lärarna diskuterar pedagogik med de kinesiska lärarna.

– Det är en elitskola med internat. Det blir lärorikt för eleverna att få se med egna ögon vilken enorm tid de kinesiska eleverna lägger ned på skolarbete­t jämfört med oss här hemma. Men det som stärker oss, är att det inte är så stor skillnad kunskapsmä­ssigt trots att vi lägger ned en tredjedel så mycket tid. I enskilda ämnen som matte, ja, men i den svenska undervisni­ngen sätter vi saker i sammanhang och skapar en kontext, säger NO-läraren Johan Wallin.

– Efter förra resan vi gjorde hade eleverna utvecklats enormt. Det märkte även föräldrarn­a. Eleverna vågade mer. Småsaker betydde inte lika mycket längre och de kunde se sammanhang på ett annat sätt, säger Fia Blomqvist.

Det blir lärorikt för eleverna att få se med egna ögon vilken enorm tid de kinesiska eleverna lägger ned på skolarbete­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? HOPPFULLA. Nio elever och tre lärare från Sandbergsk­a skolan åker till Kina i tio dagar.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING HOPPFULLA. Nio elever och tre lärare från Sandbergsk­a skolan åker till Kina i tio dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden