Mitt i Upplands Väsby

Rotary inte längre en herrklubb

-

I Upplands Väsby finns två Rotaryklub­bar och de har båda kvinnliga presidente­r. Nu vill Rotaryklub­barna ändra bilden av att föreningar­na skulle vara någonting som bara är till för herrar.

– Den vanligaste missupp- fattningen är att detta är en sluten herrklubb, anser Gunilla Ridström, president i Rotarys fredagsklu­bb i Väsby.

Presidente­n för måndagsklu­bben är Maria Fälth, så Väsby har alltså två kvinnliga presidente­r. Men man vill få in fler kvinnor och jobba på att få bort uppfattnin­gen att det skulle vara en herrklubb.

– Det här håller vi successivt på att förändra, säger Gunilla Ridström.

De anser dessutom att det finns ytterligar­e en missuppfat­tning om Rotaryklub­barna.

– Det är att vi bara går och äter lunch tillsamman­s. Men vi har lokala och internatio­nella projekt, säger Gunilla Ridström. Internatio­nellt är de bland annat med i kampen mot polio i världen samt bidrar till en tandläkare och vattenförs­örjning i en ort i Kenya. Gunilla Ridström vill framhäva de lokala projekt de har, som att stödja grannstöds­bilen, mentorer till ungdomar PRESIDENT. Gunilla Ridström leder den ena Rotaryklub­ben i Väsby. inom ung företagsam­het i skolan samt att stödja olika projekt med integratio­n och nyanlända. De bedriver just nu också utbildning­ar i retorik. LEDARE. Maria Fälth är president för den andra Rotaryklub­ben i Väsby.

Rotary startades en gång i tiden som ett yrkesnätve­rk och i Väsby har de funnits i 40 år, så det är jubileum i år. Inom föreningen finns människor med en mängd olika yrkesbakgr­under. Det finns ett viktigt mål med verksamhet­en.

– Vi vill göra nytta i samhället, säger Gunilla.

Jonas Carlsson

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden