Mitt i Upplands Väsby

Närakuter ”som flugor” kring Stockholms stad

DEBATT. Närakuten Löwet är en väl fungerande närakut med tillgång till både labb och röntgen och den enda i sitt slag i norra delen av länet. Det är ett oacceptabe­lt och obegriplig­t förslag att flytta den till Sollentuna, först och främst för att hela nor

- Maria Fälth (KD), Jan Holmberg (M), Rolf Bromme (L) Landstings­politiker i nordvästra landstings­valkretsen

Den ena nya närakuten kommer att etableras vid Danderyds sjukhus och den andra vid Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna. Det är bra att dessa två närakuter öppnas för att minska trycket på de stora akutsjukhu­sen. Men det minskar också drastiskt behovet av att öppna en ny närakut i Sollentuna och samtidigt stänga en väl etablerad närakut vid Löwenström­ska sjukhuset i Upplands Väsby. Förslaget att stänga närakuten på Löwenström­ska sjukhuset är ett olyckligt tjänsteman­naförslag som tyvärr har accepterat­s av den politiska granskning­en. Vi har mycket svårt att förstå varför detta har skett, eftersom vi hela tiden påtalat vikten av att den nordliga delen av länet får behålla den mycket väl fungerande närakuten på Löwenström­ska sjukhuset. De övriga närakutern­a i Stockholms län ligger som flugor kring Stockholms stad. Det garanterar inte en jämlik vård i hela länet.

Närakuten Löwet etablerade­s av allianspol­itiker i lands- tinget på 1990-talet efter att den rödgröna majoritete­n stängde akutsjukhu­set Löwenström­ska. Att nu lägga ned den är ett svek mot väljarna i den norra länsdelen. Sigtuna och Upplands Väsby är två kommuner som tillsamman­s har en större befolkning än Sollentuna. Behovet av en närakut på Löwenström­ska sjukhuset i Upplands Väsby är starkare i den nordliga delen av länet, i synnerhet som Sollentuna får god närhet till de båda nya närakutern­a på Danderyds sjukhus och Universite­tssjukhuse­t Karolinska i Solna. Vi allianspol­itiker i Upplands Väsby, verksamma som fritidspol­itiker i Stockholms läns landsting, tycker att förslaget är en skymf mot invånarna i den nordligast­e delen av länet. Vi kan inte och kommer inte att acceptera att Närakuten Löwet läggs ned för att man i stället ska öppna en ny i Sollentuna sjukhus.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? AKUT. Maria Fälth m fl fortsätter att argumenter­a mot en stängning av närakuten på Löwenström­ska.
FOTO: MICHAEL FOLMER AKUT. Maria Fälth m fl fortsätter att argumenter­a mot en stängning av närakuten på Löwenström­ska.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden