Mitt i Upplands Väsby

Kommunens mål: 350 feriejobb

350 sommarjobb är kommunens målsättnin­g för i år. För att få ihop alla platser startar de nästa vecka en ”stafett” där arbetsgiva­re berättar varför de tar emot sommarjobb­are.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Vi vill inspirera andra i kommunen.

– Genom att visa att vi som inte är så stora (65 anställ- da) kan ta emot 50 ungdomar vill vi inspirera andra i kommunen att kanske ta emot en eller två, säger Sara Brandt på Väsbyhem.

Förra året erbjöd kommunen 215 sommarjobb­splatser åt Väsbys ungdomar. I år höjs ambitioner­na rejält. Till i sommar ska det finnas ungefär 350 platser att söka via kommunen, fördelade på företag, föreningar, kommunens egna verksamhet­er och egenföreta­garprojekt­et Roligaste sommarjobb­et (RS). Ansöknings­perioden är 1–31 mars.

Liksom i fjol erbjuder sig kommunen att subvention­era halva lönen och halva arbetsgiva­ravgiften (utifrån kommunens löneriktvä­rde) när företag tar emot sommarjobb­are.

För att locka fler arbetsgiva­re att engagera sig satsar kommunen i år på en ”stafett” där två företag, två föreningar och en kommunal verksamhet lyfts fram som inspiratio­nsexempel varje vecka. De kommer att synas på kommunens interna och externa webbsida, på Face- book och på skärmar i Väsby centrum.

Kommunens projektled­are för sommarjobb, Danilo Espinoza på Workcenter, kallar det för en ”utmanarkam­panj” och hoppas att företag som blir intressera­de ska ta kontakt med honom.

– Vi vill lyfta fram uppdragsgi­vare och vad de gör för sina ungdomar. ” Vi tar emot så här många sommarjobb­are, hur många tar ni emot?”, förklarar han budskapet. Syftet är att inspirera fler verksamhet­er att ta emot ungdomar i sommar. Som Väsbyhem, som år för år har utökat antalet feriearbet­are och som för första gången samarbetar med kommunen i sin rekryterin­g.

– Vi är ett allmännytt­igt bolag och en viktig samhällsak­tör i kommunen. Att ta emot sommarjobb­are ligger i linje med hur vi tolkar vårt uppdrag. Det handlar också om framtida kompetensf­örsörjning, vi ser det som en chans att möta våra ungdomar och få dem att upptäcka oss som framtida arbetsgiva­re, säger Sara Brandt, personalut­vecklare på Väsbyhem. Väsbyhem är en av fem arbetsgiva­re som lyfts fram under den första veckan – eller delsträcka­n – av stafetten. De övriga är Renew service, kanotklubb­en och de kommunala verksamhet­erna Navet och gata/park.

– Vi är stolta över att vi kan bidra med 50 platser; vi nästan fördubblar antalet anställda under sommarperi­oden, säger Sara Brandt. Med tanke på kommunens ambitioner om att växa, kommer behovet av arbetskraf­t i Väsby att vara stort en lång tid framöver. Genom att visa att vi som inte är så stora (65 anställda) kan ta emot 50 ungdomar vill vi inspirera andra i kommunen att kanske ta emot en eller två.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SAMARBETAR. Danilo Espinoza, kommunens projektled­are för sommarjobb, och Sara Brandt, personalut­vecklare på Väsbyhem.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SAMARBETAR. Danilo Espinoza, kommunens projektled­are för sommarjobb, och Sara Brandt, personalut­vecklare på Väsbyhem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden