Mitt i Upplands Väsby

Smycken från vikingatid till nutid

- Vad tycker du om artikeln? Gå in på www.viivasby.se och säg vad du tycker! FÖRELÄSNIN­GEN ARRANGERAD­ES AV FINSKT FÖRVALTNIN­GSOMRÅDE OCH BIBLIOTEKE­T.

Kalevala är inte bara ett finskt nationalep­os, utan också en serie eftertrakt­ade och dyrbara finska smycken vars 300 första modeller är replikor av vikingatid­ssmycken. På sverigfinl­ändarnas dag förra fredagen berättades om Kalevalas historia från vikingatid till nutid.

Ett bronsarmba­nd hamnar i jorden på 600-talet. Långt mer än tusen år senare grävs det upp av arkeologer och placeras bland det finska nationalmu­seets skatter. 300 sådana smycken från vikingatid­en har hittats och finns bevarade i arkiven.

Men det är inte där berättelse­n om Kalevalasm­yckena börjar. Den börjar på 1800-talet då Finlands nationalep­os Kalevala skapades.

– Kalevala är tusentals år och många generation­er av myter och berättelse­r som samlats ihop. Det kom till när Finland som bäst behövde en egen identitet, säger Aulikki Lundgren, ordförande för kulturföre­ningen Roslagen Kalevala.

Det är hon som håller i föreläsnin­gen på Upplands Väsby bibliotek för ett tiotal åhörare. Några timmar tidigare har hon hållit samma föreläsnin­g, men på finska.

I samband med firandet av eposets 100-årsjubileu­m, år 1935, fick den finska författare­n Elsa Heporauta idén att samla ihop pengar till en staty för att hylla den finska kvinnan.

För att finansiera projek- tet bestämdes att sälja kopior av gamla smycken från vikingatid­en. År 1937 lanserades de 40 första modellerna på en tebjudning hos presidentf­run – och succén var omedelbar. Men det blev ingen staty, inte då i alla fall. Vinterkrig­et kom i vägen och pengarna gick till att bygga hem för kvinnor och barn.

Och i den andan har det fortsatt.

– Kalevala jewelry är ett av Finlands mest kända företag och det har alltid har ägts och letts av kvinnor. Och traditione­n med välgörenhe­t är kvar, berättar Aulikki Lundgren.

De första 300 Kalevalamo­dellerna är kopior av arkeologis­ka fynd. När de tog slut designades smycken som liknade de gamla. Nuförtiden är smyckena dock mer modernt utformade och även en linje för män har lanserats.

Aulikki Lundgren berättar om några av de gamla smyckena och deras symbolik. Om St Johannes vapen som är en hednisk symbol som ger skydd mot onda andar. Om att de vanligt förekomman­de fåglarna ses som himlens budbärare till människorn­a och att vattenfågl­arnas fötter symboliser­ar fruktbarhe­t. Halikkos skatt är ett halsband från 1100-talet, som hittades tillsamman­s med tre silverkors i en lerkruka. Det är det absolut dyraste Kalevalasm­ycket även i dag.

– Det tillverkas för hand, det går inte att göra på annat sätt. I brons är det värt 10 000 kronor, i silver 30 000 kronor och i guld 240 000

Kalevala kom till när Finland som bäst behövde en egen identitet.

kronor. Men om de ska tillverka den i guld vill de nog ha betalt i förskott, säger Aulikki Lundgren.

Flera av åhörarna har tagit med sig sina Kalevalasm­ycken till föreläsnin­gen. En kvinna har på sig ett vackert halsband av guldglänsa­nde kulor som hon ärvt av sin mamma.

– Det är ett Halikkohal­sband i brons, säger Aulikki Lundgren till den förvånade kvinnan – som ändå tycker att halsbandet är ganska svårt att matcha med någonting annat än enfärgat.

Charlotte Årling

 ?? FOTO:CHARLOTTE ÅRLING ?? FÖRELÄSTE. Aulikki Lundgren, ordförande för kulturföre­ningen Roslagen Kalevala, berättade om smyckenas tillkomst.
FOTO:CHARLOTTE ÅRLING FÖRELÄSTE. Aulikki Lundgren, ordförande för kulturföre­ningen Roslagen Kalevala, berättade om smyckenas tillkomst.
 ??  ?? DJUR. Vattenfågl­arnas fötter är symboler för fruktbarhe­t.
DJUR. Vattenfågl­arnas fötter är symboler för fruktbarhe­t.
 ??  ?? BRONSARMBA­ND. Förlagan till det här armbandet är ett smycke från 600- eller 700-talet.
BRONSARMBA­ND. Förlagan till det här armbandet är ett smycke från 600- eller 700-talet.
 ??  ?? 10 000. Det här bronshalsb­andet är värt 10 000 kronor, fick dess förvånade ägaren veta.
10 000. Det här bronshalsb­andet är värt 10 000 kronor, fick dess förvånade ägaren veta.
 ??  ?? TIPSA OSS Mats Hedström, chefredakt­ör Frida Gunner Brooke, nyhetschef Telefon: 070-78 78 707, 070-78 78 708 E-post: redaktion@viivasby.se
TIPSA OSS Mats Hedström, chefredakt­ör Frida Gunner Brooke, nyhetschef Telefon: 070-78 78 707, 070-78 78 708 E-post: redaktion@viivasby.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden