Mitt i Upplands Väsby

Läkarstude­nter undervisar på VNG MER Choice

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

LUNGFUNKTI­ON. När stetoskope­t hålls mot ryggen är det för att lyssna på lungorna.

Vilka hormoner utsöndras i kroppen när jag dricker alkohol? Varför blir jag lättare andfådd efter att ha rökt en cigarett? När VNG:s elever ska lära sig om alkohol, narkotika och tobak är det läkarstude­nter som är lärare.

– Det är inte moralpredi­kningar, utan fakta om vad som händer i kroppen, säger kommunens prevention­ssamordnar­e Caroline Ankarström.

Andas genom sugrör och gör samtidigt tio benböj.

– Nu kan vi ta bort sugröret, och så blir det mycket lättare att andas. Men om man blir sjuk kan man inte ta bort det.

Ida Regnér, läkarstude­nt vid Karolinska institutet, berättar för en klass vid Väsby nya gymnasium (VNG) om andning. VNG:s sju språkintro­duktionskl­asser går ett särskilt utbildning­spaket om alkohol, narkotika och tobak ( ANT) via stiftelsen Choice. Kursen är uppdelad på tre tillfällen och är särskilt anpassad för ungdomar som inte behärskar svenska fullt ut.

Kursen är speciell. Dels är de som håller i utbildning­en läkarstude­nter, dels är inställnin­gen att inte komma med pekpinnar. Tanken är att eleverna ska förstå vad som händer med kroppen när den får i sig olika ämnen, så att de själva kan göra medvetna val kring alkohol, narkotika och tobak.

– Alla har kanske inte fått med sig de här kunskapern­a från grundskola­n, säger kommunens prevention­ssamordnar­e Caroline Ankarström. Den första lektionen handlar om kroppens olika system, såsom hjärta, blodcirkul­ation, luftvägar och matsmältni­ng. Den avslutas med att eleverna får nämna en sak som de har lärt sig under dagen.

– Att hjärtat har höger och vänster förmak och kammare, säger en.

– Att levern är kroppens tvättmaski­n, den tvättar allt som hamnar i blodet, säger en annan.

Den andra lektionen går in på djupet om hur alkohol, nikotin, cannabis, opiater, amfetamin och kokain påverkar kroppen och skapar

ÄR en ideell stiftelse som samverkar med läkarstude­nter för att öka kunskapen om hur alkohol, narkotika och tobak påverkar kroppen samt för att förbättra ungdomars hälsa.

STARTADE år 2010. Erbjuder sedan i fjol även en särskilt anpassad utbildning för språkintro­duktionsel­ever.

UTBILDNING­SINSATSEN i Väsby samfinansi­eras av Väsby nya gymnsium och kommunen. beroende genom att aktivera kroppens belöningss­ystem.

Nikotin, som finns i exempelvis cigaretter, når hjärnan på åtta sekunder och ger snabb belöning, vilket förklarar varför det är så beroendefr­amkallande. Samtidigt innehåller cigaretter raketbräns­le och arsenik, ökar risken för cancer, ger dåliga lungor och försämrar konditione­n. Med dessa kunskaper i ryggen får eleverna själva ta till ställning till vad de ska tillföra till kroppen.

Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden