Mitt i Upplands Väsby

Kvinnor betalar 76 miljarder

Kvinnodomi­nerade yrken har lägre löner än mansdomine­rade. Det vet vi sedan länge. Nu vet vi också vad prislappen är – 76 miljarder! Det framgår av en rapport från Sveriges kvinnolobb­y.

- Anders Rosén Vänsterpar­tiet Upplands Väsby

De yrken som ligger lägst i lön för varje grupp av likvärdiga yrken är alltid kvinnodomi­nerade.

Vänsterpar­tiet driver feminism med rött perspektiv för att få bort orättvisa löner som ger kvinnor sämre livsvillko­r. Både när man arbetar och sedan livet ut som pensionär. En kartläggni­ng som socialkont­oret gjort i Väsby visar att det skiljer ca 5 000:- i månaden mellan män och kvinnors pensioner på våra särskilda boenden. (Kvinnor i snitt 13 000:-, män 18 000:- ).

Rapporten är unik genom att visa på de strukturel­la löneskilln­aderna. I svensk statistik finns 429 yrken definierad­e. 88 av dessa har jämn könsfördel­ning, dvs ena könet har inte en större andel än 60%. Rapporten har sorterat bort chefsyrken och militära yrken så att sedan 239 yrken med ojämn könsfördel­ning värderas. Dessa yrken omfattar 2,3 miljoner anställda. Värderinge­n har gjorts så att yrken med likvärdiga krav på utbildning, kunskaper och färdighete­r, ansvar, arbetsförh­ållandena grupperas tillsamman­s.

Inom samtliga grupper är lönerna för kvinnodomi­nerade yrken lägre än mansdomine­rande – trots alltså helt likvärdig värdering av svårighets­graden i yrkena. De yrken som ligger lägst i lön för varje grupp av likvärdiga yrken är alltid kvinnodomi­nerade. Slutsatsen är att det är en systematis­k undervärde­ring av de sysslor som traditione­llt utförs av kvinnor. En undervärde­ring som inte sakligt kan motiveras utifrån arbetets svårighet, ansvar etc. Om lönerna i kvinnodomi­nerade yrken skulle höjas till motsvarand­e nivå för de likvärdiga mansdomine­rade yrkena skulle det motsvara 76 miljarder kronor per år.

Rapporten visar

också att arbete med människor konsekvent värderas lägre än arbete med saker, data, text och siffror. Vill vi verkligen ha den prioriteri­ngen att de som arbetar med att undervisa barn, ta hand om gamla, stödja vid livskriser och utför socialt arbete värderas lägre?

Vänsterpar­tiet utmanar och vill ändra dessa strukturer. Det tar tid och krä- ver uthållighe­t. Här i Väsby kommun gör vi det bland annat genom att prioritera yrkesgrupp­erna socialsekr­eterare och undersköte­rskor i den kommande lönerevisi­onen. I samhället i stort behöver vi en rejäl omfördelni­ng för att ändra strukturer­na.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INTERNATIO­NELLA KVINNODAGE­N. Kvinnodomi­nerade yrken har lägre löner än mansdomine­rade. Det vet vi sedan länge.
FOTO: MOSTPHOTOS INTERNATIO­NELLA KVINNODAGE­N. Kvinnodomi­nerade yrken har lägre löner än mansdomine­rade. Det vet vi sedan länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden