Mitt i Upplands Väsby

Nycirkus lockar nyfikna

-

Jonglera, klättra, balansera. På sportlovet erbjuder kulturskol­an barn i årskurs 1–5 möjlighet att prova på nycirkus i Messingens multihall både tisdag och onsdag. Vi i Väsby var med under tisdagen när ett drygt 30-tal barn lärde sig nya konster.

På en långmatta lär sig tio barn att göra kullerbytt­or. I en trapets dinglar två tjejer i knävecken så att håret hänger rakt ned. Och närmast dörren balanserar barn på klot, jonglerar och snurrar plasttallr­ikar på pinnar.

Det är nycirkus på gång i multihalle­n, och ett 30-tal sportlovsl­ediga barn, majoritete­n från Fresta fritids, har kommit hit för att prova på aktivitete­n alldeles gratis. Arrangör är kulturskol­an, som ska börja med kurser i nycirkus till hösten.

– Jag tycker att det är roligt att de anordnar det här, säger en mormor som har tagit med sig sjuåriga barnbarnet Tilde Kalén hit. Att det är här AKROBATIK. Tilde Kalén, 7 år, klättrar i ett sammetsdra­peri som hänger stadigt från en krok i taket. i Väsby och att man inte behöver åka iväg någonstans. Och att det är gratis och att de använder huset. Rektor Helena Skoog Waldner säger att hon tycker att det är jättekul att kommunen satsar på att utveckla kulturskol­an. Den har varit musikskola i obruten form sedan 1948, men i år intro- BALANS. Oscar Evans, 6 år, balanserar på ett klot. ducerar de såväl konst som teater och nycirkus.

– Jag tycker att det ska bli jättespänn­ande med nycirkus. Det är träning, musik och performanc­e i ett. Multihalle­n är perfekt för detta och scenrummet kan vi också använda. Nu tar vi reda på om det finns intresse för detta bland ungdomarna i Väsby, säger hon.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden