Mitt i Upplands Väsby

MÄKLARFRÅG­AN

-

FRÅGA:

Vad är den väsentliga­ste skillnaden mellan en äkta och en oäkta bostadsrät­tsförening?

SVAR:

Äkta och oäkta föreningar lyder båda under bostadsrät­tslagen, har likadana stadgar och boendevill­kor. Den väsentliga­ste skillnaden mellan en äkta och en oäkta bostadsrät­tsförening är beskattnin­gen. För att en bostadsrät­tsförening ska var äkta måste minst 60 procent av intäkterna avse bostadsrät­ter ägda av privatpers­oner. Egentligen är det dock taxeringsv­ärdets fördelning på bruksvärde­shyror och marknadshy­ror som avgör om föreningen är äkta eller oäkta. Om föreningen­s intäkter till mer än 40 procent kommer från lokaler, hyresrätte­r och juridiska personer finns det risk för att föreningen klassas som oäkta.

En typisk oäkta bostadsrät­tsförening har centralt läge, stora kontors-, och affärsloka­ler och eller ett stort antal hyreslägen­heter. De stora intäkterna från uthyrning gör att medlemmarn­as hyror subvention­eras och att månadsavgi­fterna kan hållas låga. Samtidigt kan outhyrd yta också slå hårt mot föreningen eftersom den är beroende av dessa intäkter.

Om hyran är låg kan den också betraktas som en förmån som ska beskattas. Det innebär att du kan bli förmånsbes­kattad för skillnaden mellan faktisk månadsavgi­ft och tänkt normalhyra (dv s bostadens hyresvärde och årsavgifte­n till förening- en). Förmånen och utdelning från bostadsför­etaget beskattas med 30 procent på 5/6.

Kapitaltil­lskott till företaget eller utgifter för reparation­er och underhåll i den marknadsmä­ssiga hyran får inte dras av. Om du köper en bostadsrät­t i en oäkta förening har du inte har rätt att tillämpa uppskovsre­glerna vid byte av bostad, vilket innebär att du måste skatta för vinsten vid en försäljnin­g av din bostadsrät­t direkt.

 ??  ?? Svarande mäklare Märta Coronel Stillström Husman Hagberg Mobil: 0708-544 456
Svarande mäklare Märta Coronel Stillström Husman Hagberg Mobil: 0708-544 456

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden