Mitt i Upplands Väsby

Nu rivs Ekebo och ersätts med paviljonge­r

-

Kommunen har bytt till sig Sverigefin­ska skolans lokaler i Ekebo. Nu har politikern­a beslutat att riva byggnadern­a och ersätta dem med temporära paviljonge­r för att ge plats åt 200 förskoleba­rn till hösten.

Kommunen har gjort ett fastighets­byte med stiftelsen Sverigefin­ska skolan: Smedbyskol­an mot Sverigefin­skas gamla lokaler i Ekebo.

På flera års sikt vill kommunen bygga bostäder på Ekebotomte­rna. Men på kort sikt behöver förskoleka­paciteten i Väsby öka kraftigt. Därför har kommunen redan startat en mindre förskola i den östra Ekebofasti­gheten, som till hösten ska utökas. Men det krävs mer för att lösa platsbrist­en i centrala Väsby till hösttermin­en 2017.

I den västra fastighete­n, Sverigefin­ska skolans gröna byggnad och förskolans gula, skulle det kunna få plats sex förskoleav­delningar, det vill säga max 120 barn. Men om byggnadern­a i stället revs och ersattes med tillfällig­a paviljonge­r skulle kommunen kunna få plats med 200 barn. Och rivningen skulle ändå vara nödvändig när bostäder byggs på platsen. I förra veckan beslutade kommunstyr­elsen därför att söka rivningslo­v för fastighete­rna. I nuläget är det den västra delen av Ekeboskola­n som rivs och som ersätts med en ny förskolepa­viljong med 200 platser. Den beräknas stå klar till hösttermin­en 2017.

Nuvarande förskoleve­rksamhet kan fortsätta bedrivas parallellt med rivningen.

– Det är positivt att vi nu får mer ändamålsen­liga lokaler för verksamhet­en, och utemiljön i Ekebo är toppen! Beslutet är helt i samklang med vår satsning på förbättrad­e lärmiljöer och det är mycket bra att vi kan erbjuda fler en förskolepl­ats, säger Synnöve Fridén, verksamhet­schef för kommunala skolor och förskolor i ett pressmedde­lande.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SLITNA. Kommunen ska riva Sverigefin­ska skolans gamla lokaler i Ekebo.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SLITNA. Kommunen ska riva Sverigefin­ska skolans gamla lokaler i Ekebo.
 ??  ?? PLATSBRIST. Lokalerna i Ekebo gör att kommunen an lösa platsbrist­en inom förskola och skola. Här är den östra fastighete­n.
PLATSBRIST. Lokalerna i Ekebo gör att kommunen an lösa platsbrist­en inom förskola och skola. Här är den östra fastighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden