Mitt i Upplands Väsby

I juni öppnar ”nattis” i Folkparken

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Förra året stängde Råbäckens förskola sitt ”nattis”, kommunens enda kvälls- och nattöppna barnomsorg, på grund av för litet barnunderl­ag. Efter en längre tids tomhet kan kommunen nu åter erbjuda omsorg på obekväm tid. I juni öppnar Norlandia AB sitt nattis i Folkparken. – Jag tror att behovet i Väsby är rätt stort, säger Sverigeche­fen Ingrid Lööw.

Fyra barn gick på Råbäckens ”nattis”, alltså pedagogisk barnomsorg på obekväm arbetstid, fram till årsskiftet 2015/16. Då valde förskolan att inte förlänga avtalet med NATTÖPPET. Blir det på förskolan Folkparken från och med juni. Då öppnar ”nattis”. kommunen, eftersom antalet barn var så litet att det inte lönade sig. Ingen annan utförare tog över efter Råbäcken.

Kommunen startade då en utredning för att utvärdera andra alternativ, såsom nannyverks­amhet. Svaret kom i maj 2016. Den bästa lösningen befanns vara nattis på en dygnetrunt­öppen förskola med placering nära Väsby station.

Nu har kommunen skrivit avtal med Norlandia AB, som redan driver sju fristående förskolor i Väsby – och tre nattis i Uppsala med totalt 60 barn.

– Det fungerar väldigt bra, är mycket uppskattat och berikar vår verksamhet, säger Norlandias Sverigeche­f Ingrid Lööw.

Väsbys nya nattis placeras i förskolan Folkparken. Den ligger centralt och fungerar lokalmässi­gt. Nu ska möbler köpas in:

– Vi kommer att behöva inreda så att det blir lite mer hemlik miljö. Och så behöver vi ju sängar, säger Ingrid Lööw.

Och, den svårare biten, personal behöver anställas:

– Jag har sagt till kommunen att vi behöver ungefär tre månader på oss, så till juni. Men får jag tag på personal innan dess har jag inga problem att starta tidigare, säger Ingrid Lööw.

Det är kommunen, inte utföraren, som avgör vilka barn som har rätt till nattis. Ingrid Lööw bedömer ändå behovet i Väsby som stort.

– I dag räcker det att du jobbar i ett köpcentrum som är öppet till 22 och är ensamståen­de förälder, så klarar du det inte. Väsby har många som jobbar på Arlanda, inom vården, i mataffärer. I Uppsala har vi ett 60-tal barn. Det hade inte varit en förfrågan om att öppna nattis i Väsby om det inte hade funnits ett behov, säger hon.

Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden