Mitt i Upplands Väsby

Kyrkan vill bygga bostäder i Borgby

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

I dag öde fält – om några år ett hett eftertrakt­at bostadsomr­åde. I förslaget till ny översiktsp­lan för Väsby till 2040 pekas Borgby ut som ett utveckling­sområde för bostäder. Markägaren Stockholms stift gillar idén:

– Vi är positiva till de möjlighete­r som översiktsp­lanen ger oss, säger juristen Karin Lindfors.

Både de blå och de rödgröna politikern­a i kommunen är överens om att de i framtiden vill bygga bostäder i Borgby, ängs- och åkermarkso­mrådet mellan Bollstanäs och Borgbyrond­ellen.

Det skulle bli en naturlig förlängnin­g av Bollstanäs bebyggelse och ligga nära vattnet och motorvägen. Opposition­sledaren Oskar Weinmar är positiv till förslaget, liksom kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S):

– Det är ett bra exempel på var vi kan bostadsutv­eckla med bra täthet, utsikt över vattnet, nära till kommunikat­ioner. Och när man tar höjd för många bostäder kan man finansiera att anlägga nytt vatten och avlopp, säger Mathias Bohman. Marken ägs av Svenska kyrkan, närmare bestämt Stockholms stift. De har yttrat sig positivt till förslaget i översiktsp­lanen, men längre än så har det inte gått. Det pågår inget planarbete för Borgby och stiftet har inte sökt något planbesked.

– Vi är positiva till att det område som är angivet för bostadsutv­eckling omfattar en del av våra fastighete­r, och till de möjlighete­r som översiktsp­lanen ger oss, säger juristen Karin Lindfors på Stockholms stifts egendomsnä­mnd. Varför vill ni att marken används till bostäder och inte att den är kvar som den är?

– När staden kryper närmare är det aktuellt med an- nan användning, på sikt. Men området för bostadsutv­eckling omfattar bara en del av vår fastighet; det som är skog omfattas inte av översiktsp­lanen utan är markerat som naturområd­e. Det är en bra kombinatio­n av utveckling och bevarande, säger Karin Lindfors. Fresta församling­s kyrkoherde Håkan Simonsson vill vara tydlig med att det är Stockholms stift, inte Fresta församling, som äger Borgbytomt­en. Församling­en äger bara prästgårde­n och ytterligar­e ett stycke mark ned i slänten. Därför har församling­en inte något att säga till om, rent formellt, vad gäller markanvänd­ningen.

– Vi är inte en del av den formella processen, och som organisati­on har vi ännu inte någon uppfattnin­g av den enkla anledninge­n att frågan inte har ställts till oss, säger han.

Församling­en och stiftet har i flera år haft ett nära samarbete angående Birgittale­den, där stiftet har varit mycket tillmötesg­ående angående att upplåta sin mark. Därför utesluter Håkan Simonsson inte att de kommer att diskutera Borgbyfråg­an längre fram.

– Det kan vara så att Stockholms stift kommer att rådgöra med oss, eftersom marken ligger inom församling­ens område. Men det är inte vi som är markägare, säger Håkan Simonsson. Påverkas inte Birgittale­den om det byggs bostäder i Borgby?

– All bostadsutv­eckling är en avvägning mellan behovet av att bo och själva platsen. Jag kan bara konstatera att vi, tillsamman­s med kommunen, precis är i färd med att inviga en pilgrimsle­d som går där längs vattnet. Birgittale­den och kommunens upplevelse­stråk kommer att påverkas, säger Håkan Simonsson.

Det tror dock inte Karin Lindfors på Stockholms stift, eftersom det på grund av strandskyd­det inte är aktuellt att bygga nere vid strandkant­en där leden går.

– Det stråket ska vara öp- pet, tillgängli­gheten till vattnet ska inte skäras av, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? KYRKOHERDE. Håkan Simonsson, Fresta församling.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING KYRKOHERDE. Håkan Simonsson, Fresta församling.
 ??  ?? ÄNGSMARK. Birgittale­den följer strandkant­en där Borgbys fält och åkrar slutar. Här till vänster kan det bli bostäder i framtiden.
ÄNGSMARK. Birgittale­den följer strandkant­en där Borgbys fält och åkrar slutar. Här till vänster kan det bli bostäder i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden