Mitt i Upplands Väsby

Årets UF-företag: ”Vi var bland de sista”

- charlotte.arling@direktpres­s.se

Idén till vilken produkt de skulle sälja satt långt inne. Men när Victoria Carlsson, Selma Zilic och Maria Bergkvist väl kom på fruktvatte­nflaskan VSMbottle gick det undan. Och i förra veckan utsågs deras firma till Årets UF-företag i Väsby. – Det är jobbigt och krävande att ha eget företag, men en väldigt bra erfarenhet, säger inköpsoch ekonomians­variga Selma Zilic.

38 procent av alla enskilda firmor i Väsby drivs av kvinnor. Det är något mer än i de andra kommuner i landet som Jämställdh­etskartan, som nyligen lanserades i Upplands Väsby, samarbetar med.

Tre tjejer som har fått prova på hur det är att driva eget företag i Väsby är Victoria Carlsson, Selma Zilic och Maria Bergkvist. De är sistaårsel­ever vid Väsby nya gymnasium och går tillsamman­s med ett 20-tal andra elever entreprenö­rsutbildni­ngen Ungt företagand­e. UF innebär att elever startar upp, driver och avvecklar ett eget företag under ett års tid.

I förra veckan utsågs VSMbottle UF, deras företag som säljer vattenflas­kor med fruktbehål­lare i mitten, till Årets företag av Upplands Väsby promotion och Företagarn­a i Upplands Väsby. Vilket är ett superbetyg till företaget.

Men starten var riktigt skakig.

– Vi var bland de sista att komma på vilken produkt vi ville sälja. Vi satt och kollade runt på nätet och hade panik, berättar Maria Bergkvist som ansvarar för sälj, mark- nad och administra­tion.

Från början var de en del av en större grupp, men de tre tjejerna bröt sig ut och skapade ett eget företag med det gemensamma intresset träning och hälsa som profil. Produkten de kom fram till var en vattenflas­ka med behållare i mitten för färska bär, grönsaker eller frukt.

– Jag och Selma är konståknin­gstränare och alla våra åkare har de här flaskorna på sargen. Och vill man inte ha frukt i flaskan så kan man ta ut behållaren, säger Maria Bergkvist.

Flaskan existerade redan och beställdes från Kina. Produktutv­ecklingen bestod i att de tog fram egen logga, svart tygpåse och litet häfte med förslag på goda fruktbland­ningar. Hallon/lime eller hallon/citron är tjejernas egen favorit.

– Det blir så fin färg, helt rosa. Det ser så fräscht ut, säger Maria Bergkvist. Försäljnin­gen har gått bra hittills – även utanför träningsvä­rlden – och då återstår fortfarand­e UF-mässan. Vinstsumma­n från utmärkelse­n Årets företag, 1 000 kronor per person, går också in i företaget. Förhoppnin­gen är att gå med några tusen kronor i vinst efter att företaget har avvecklats.

– Det är lite tråkigt att behöva avveckla, för det har gått så bra och det är en produkt som folk vill ha, säger Maria Bergkvist.

– Men det är bra också, för att se hur man gör, säger vd Victoria Carlsson.

– Det är jobbigt och krävande att ha eget företag,

Det ser så fräscht ut.

men en väldigt bra erfarenhet, säger Selma Zilic. Kommer ni starta eget i framtiden?

– Det är väldigt ”risky” att starta eget, man måste lägga in mycket själv. Men det är kul att driva något eget, säger Victoria Carlsson.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ENTREPRENÖ­RER. Selma Zilic, Victoria Carlsson och Maria Bergkvist driver VSMbottle UF, som utsågs till Årets UF-företag i Väsby.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ENTREPRENÖ­RER. Selma Zilic, Victoria Carlsson och Maria Bergkvist driver VSMbottle UF, som utsågs till Årets UF-företag i Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden