Mitt i Upplands Väsby

Ingen tidningsdö­d i Upplands Väsby

-

Det talas om tidningsdö­d, men för Vi itidningar­na går det bra. Vi i Väsby ökade med åtta procent.

Det är den årliga medieunder­sökningen Orvesto som precis publicerat­s. Siffrorna gäller förra året och det ser generellt bra ut för Vi i-tidningarn­a, som ligger under koncernen Direktpres­s.

Vi i Väsby ökar med åtta procent. För tidningarn­a på Järvafälte­t – Vi i Kista, Tensta och Rinkeby – är ökningen på pappret hela 163 procent. Det kan dock till stor del förklaras med att man jämför med den gamla tidningen Norra Sidan som bara kom ut en gång i månaden.

Vi i Sollentuna ökade med 11 procent.

Många övriga DirektPres­stidningar har ökat också, men inte lika mycket.

En intressant detalj i siffrorna är att det i alla de ovan nämnda tidningarn­a finns en mätbar läsekrets bland den allra yngsta åldersgrup- pen, 16-19 år. I tidningen Vi i Väsby är den här åldersgrup­pen till och med överrepres­enterad, det vill säga att de utgör större andel av läsekretse­n än deras andel av befolkning­en är. Enligt en vetenskapl­ig rapport från Göteborgs universite­t, skriven av Gunnar Nygren och Sara Leckner förra året, är människor fortfarand­e intressera­de av lokala nyheter.

” Trots mer pendling till arbete och studier, en ökad globaliser­ing på alla plan och en närmast oändlig tillgång till nyhetskäll­or så är det lokala ändå mycket viktigt. Nyheter från det område där man bor är minst lika intressant­a som nationella nyheter, och mer intressant­a än nyheter om världen utanför Sverige”, står det i rapporten, som fortsätter:

”De traditione­lla lokala medierna (lokaltidni­ngen på papper, lokalradio P4 och SVT:s regionala nyheter) är fortfarand­e de starkaste generellt sett. De har både flest användare och anses av människor som de viktigaste för att hålla sig orienterad om vad som händer lokalt.”

Anna Wettergård

 ??  ?? VI I VÄSBY. Ökade sin räckvidd i fjol.
VI I VÄSBY. Ökade sin räckvidd i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden