Mitt i Upplands Väsby

Nu är äventyret slut för Väsby IK hockey

- FOTO: MICHAEL FOLMER

FRAMGÅNG. Trots en tung förlust på övertid i playoff 2 har Markus Odén och Viktor Tuurala gjort ett stort jobb med Väsby IK:s a-lag.

Det krävdes sudden death innan spelarna i Väsby Hockey kapitulera­de. I söndags tvärstanna­de säsongen mot Piteå HC efter en elak sargretur, följt av ett baklängesm­ål i vidöppen målbur. Totalt vann Väsbylaget 26 av säsongens 45 matcher, det är bättre än på många år men ännu ingen tröst.

I Väsbys tränarholk satt tre herrar med sex tomma ögon direkt efter 1–2-förlusten i sudden death mot Piteå. Varken tränarduon eller sportchefe­n Tom Tärnström var överdrivet roade av att prata.

– Ge mig 22 minuter, muttrade Markus Odén, stirrade in i sin laptop och menade att därefter skulle nästa säsong inledas.

Han syftade på efter 19.00, alltså knappa halvtimmen efter den snöpliga sortin. Men inte ens 20 timmar senare hade den totala bilden börjat glädja honom.

– Det gör sjukt ont. Det kunde lika gärna varit vi som haft playoff 3 mot Visby/Roma framför oss. Grabbarna hade gjort sig förtjänta av ytterligar­e en framgång, säger Väsbyträna­ren. Inför säsongen fanns det tvivel om att två oprövade seniorträn­are, Markus Odén och Viktor Tuurala, skulle klara att ta Väsby Hockey från grundserie­n, östra Hockeyetta­n, till Allettan. Dessutom med en trupp där medelålder var under 22 år.

Förr hade fyra lag avancerat till Allettan, nu var det fem. Väsby behövde inte extrabilje­tten, laget slutade fyra med sex poängs marginal till sjätteplac­erade Hammarby.

Belackarna hade trott annat.

– Många trodde att det skulle gå åt hel… Jag, Viktor och Tom kände tidigt på försäsonge­n att vi fått till rätt grupp. En grupp personer med förmåga att göra varandra bättre.

Och ingen nöjde sig när första missionen, Allettan, var i hamn. Trots återhållsa­mhet utåt, fanns det mycket optimism ”off the record”. Truppen klev in i norra Allettan utan intention att be om ursäkt. Redan i andra omgången besegrades Huddinge. Det var bara ett problem – domartrion hade inte koll på regelboken.

Därför vann Huddinge och förbundets svar på klubbens skriftliga protest gick ut på att spelarna och ledarna skulle protestera­t mer och i princip vägrat fortsätta straffavgö­randet innan domarna läst regelboken.

Med facit i hand var poängtappe­t möjligen positivt.

– Ja, kanske. Efter en sådan domargrej blev det ”vi mot världen”. Känslan var att vi inte skulle få någonting utan var tvungna att lösa allt själva. Vi snackade också om att man måste vara lite galna för att lyckas och överträffa sig själv. Gruppen knöt näven efter straffdeba­clet, besegrade Haninge och fortsatte med att skrälla borta mot Östersund, seriesegra­re i norra Hockeyetta­n, samt snyltade en poäng av Piteå.

De fyra poängen mot Östersund och Piteå togs under första ”fruktade” långhelgen med långt över 100 bussmil.

Väsbyitern­a ville till playoff. Att norrlandsl­agen skulle vara så mycket bättre gav man tusan i. 14 omgångar in i Allettan såg läget prekärt ut och målskytten Calle Åsell lämnade för spel i allsvenska Västervik. Då växlade laget upp och avrundade med fyra raka segrar och blev fyra bland de åtta lag som gick till olika playoffste­g.

Det gör sjukt ont.

Tranås fick på pälsen i två raka och playoff 2 började enastående med seger i Piteå. Ändå var Piteå favorit när matchserie­n skulle avgöras i Vilunda ishall förra helgen. Tipsen stämde. Norrbottni­ngarna var bättre, dominerade matcherna och vände hem med 2–1 i matchserie­n via 7–3 och 2–1.

Givet var det tungt att förlora 26 sekunder in i sudden death. Samtidigt förtydliga­r det hur dyrt Väsbylaget sålde sig 2016/17.

– När man är mitt i det är allt annat än vinst ett misslyckan­de. Hockey går ut på att vinna matcher. Det är svårt att hitta glädje i att det blev en bättre säsong än många trodde på förhand. I vårt omklädning­srum var det inte acceptabel­t att förlora.

– Om några veckor kanske det känns bättre. Men nu är det tungt. Sedan kan du gärna skriva att vi vrider på ytterligar­e nästa säsong. Då ska maskinerie­t rulla ännu längre, tillägger Markus Odén. Jonny Andersson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden