Mitt i Upplands Väsby

Ingen garanti med garanti

Bilens garantier kan vara värdelösa när bilen ska lagas. En Opelverkst­ad hävdade ”goodwill-garanti” och krävde bilägaren på 30 procent av verkstadsn­otan.

- FOTO: SIMON HAMELIUS

av totalkostn­aden. Verkstadsn­otan skulle då bli 4 300 kronor.

– Något om goodwill-garanti eller att ägaren ska betala 30 procent av vad det kostar att laga bilen hittar jag inte alls i garantivil­lkoren, säger Johan Jäderström. Den förlängda garantin är i princip en maskinskad­egaranti, som endast omfattar skador på motor, motorelekt­ronik och drivlina. Bilens övriga komponente­r omfattas inte av garantin – förutom högspännin­gskomponen­ter. En laddare torde gå att betrakta som en högspännin­gskomponen­t eftersom den används för att ladda de 288 litiumjon-celler som driver elmotorern­a i Ampera men verkstaden resonerar annorlunda.

– Den ingår inte i garantin. De felen som kunden vill ha åtgärdade täcks inte av garantin. Därför har vi ansökt om en goodwill hos Opel som vi fått beviljad. 70 procent av kostnaden täcks av goodwill eftersom bilen är servad hos Opels verkstäder. Goodwill-garanti är ett dumt ordval av oss, det finns inget som heter det, säger Johan Sandahl, verkstadsc­hef på Hedin Bil.

Johan Jäderström tycker det är märkligt att laddaren inte verkar ingå i garantin, trots att något annat inte står i garantihäf­tet.

– Laddaren har hållit i snitt i drygt ett år, nu är vi inne på den tredje laddaren. Det verkar inte alls vara någon kvalitet på deras grejor. Flera av de Ampera vi tittade på innan vi köpte denna hade laddare bytta sedan tidigare, så det är ett vanligt fel. Det är väl därför som den inte ingår i garantin, säger Johan Jäderström. Christian Ellmark DÅLIG HÅLLBARHET. ”Laddaren har hållit i snitt i drygt ett år”, säger Johan Jäderström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden