Mitt i Upplands Väsby

Hitta den perfekta sängen

För hård, för mjuk, för varm, för kort – att hitta rätt säng kan kännas som en djungel. Vi vet vad du ska leta efter och varför.

- Erika Lindén Jansson

Hur sover du? Ett bra ställe att börja på när du ska köpa en ny säng är att kartlägga hur du sover. De allra flesta av oss har en favoritstä­llning, och det är den du ligger i under den första och viktigaste delen av sömnen. Om du sover på mage behöver du ha en fastare säng för att inte sjunka ner för mycket med bröstet och därmed få ont i nacke och svank.

Sover du på rygg eller sida kan du däremot behöva ha en lite mjukare säng för att du ska kunna sjunka ner ordentligt mer skuldror och rumpa, och på så sätt få avlastning och stöd för din rygg.

Hård eller mjuk?

Gamla föreställn­ingar om att hårda sängar är bra för dåliga ryggar är en myt. Det bästa för din kropp är att sova bekvämt, helt enkelt. En bra säng tar hand om dig och din kropp genom att ge dig avlastning, ventilatio­n och stabil komfort.

Anpassa efter vikt och längd

Vikt och längd har betydelse när du ska välja säng. En person som är kraftig och kort tynger underlaget på ett annat sätt än en lång och smal person. För två personer med samma vikt kan med andra ord två olika sängar behövas, då tyngdpunkt­en i sängen blir mer koncentrer­ad hos den kortare personen och mer jämnt fördelad över sängen hos den som är lång. Även sängens längd bör anpassas efter kroppens mått.

Så här räknar du ut vilken säng som passar dig

Det finns vissa viktbegrän­sningar som kan vara bra att ha koll på. Om man vill generalise­ra lite så kan man säga att ju tyngre man är, och ju äldre man blir, desto fastare säng föredrar kroppen. Om du väger under 80 kg så passar en mediumfast säng. Väger du över 80 kg så kan en säng med fast fasthet passa bättre.

Vad gäller längden på din säng så bör du ha 10 cm till godo ovanför ditt huvud fram till huvudändan, samt 10 cm mellan dina fötter och fotändan av sängen. Är du över 190 cm lång så rekommende­ras med andra ord en säng som är 210 cm lång, för att du ska ligga riktigt bekvämt i sängen även när du ligger helt utsträckt.

Hur känns din nuvarande säng?

Slutligen kan du fundera på vad du har för säng i nuläget. Om du har problem med framförall­t svank och nacke så beror det antagligen på att du har en för hård säng. Du får svårt att sjunka ner och din kropp får inte det stöd som den behöver. Satsa på en säng med fastheten medium för att sjunka ner bättre i sängen. Samma sak gäller åt andra hållet; känner du att du i nuläget sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i höfter och ovandelen i ryggen så kan det vara bra att byta till en något fastare säng.

 ?? FOTO: MARCUS LAWETT ?? VÄLJ RÄTT. Vilken madrass passar dig bäst?
FOTO: MARCUS LAWETT VÄLJ RÄTT. Vilken madrass passar dig bäst?
 ??  ?? FLERA FAKTORER. Vikt, längd och ålder kan alla vara faktorer som spelar in.
FLERA FAKTORER. Vikt, längd och ålder kan alla vara faktorer som spelar in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden