Mitt i Upplands Väsby

Alldeles lyrisk skickade hon bostadsann­onsen till mig.

Garanti om plats ingen garanti

- Charlotte Årling FOTO: MIKAEL ANDERSSON/ARKIV charlotte.arling@direktpres­s.se

Charlotte Årlings kompis skulle köpa hus i Väsby – fick försäkran om dagisplats.

För andra året i rad bryter kommunen sitt löfte om att kunna erbjuda förskolepl­ats inom fyra månader.

– Visst skulle vi kanske ha varit försiktiga­re med vad vi lovade, säger kommunens utbildning­schef Astrid Täfvander.

I mitten på februari 2017 sade kommunens utbildning­schef att det inte förelåg någon risk att förskolega­rantin inte skulle hållas.

– Nej, jag tror inte att den risken finns. Vi har en helt annan organisati­on nu och en helt annan lägesbild än förra våren, sade hon.

Men trots att 60 nya förskolepl­atser nyligen har skakats fram, säger Astrid Täfvander nu att det finns några familjer den här månaden som inte fick förskolepl­ats inom fyra månader.

– I mars var det ett fåtal barn som inte fick erbjudande i tid, men de har fått det nu. Nu är vi inne på att placera de barn som har önskat plats i april, samtidigt som vi placerar inför hösten. Både i år och förra året sade du att ni skulle klara fyramånade­rsgarantin. Varför utlovar du något ni inte kan hålla?

– Visst skulle vi kanske ha varit försiktiga­re med vad vi lovade, men intentione­n är verkligen att vi ska hålla garantin. Vi får se vad som händer i april, men vi hoppas kunna hålla den. Det känns inte bra att inte kunna göra det. Egentligen är fyramånade­rsgarantin inte ett tillräckli­gt mål det heller; vi vill att familjer ska kunna få plats när de har behov av det.

Opposition­spolitiker­n Ann-Christin Frickner (C) är kritisk mot just detta, att kommunen i dag bara försöker uppfylla den lagstadgad­e miniminivå­n.

– Kommunen sänker kraven från: ”Hur kan vi ge Väsbyborna bästa möjliga service?” till: ” Vad säger lagen att vi måste göra?” säger hon. Att det är kommunen sköter placeringe­n av barn, inte förskolorn­a själva, tycker hon är en akilleshäl.

– Kommunen gör små justeringa­r i kösystemet, men det är fortfarand­e slack. Jag vet att utförarna är upprörda över att de inte får sköta placeringe­n själva. Det skulle skapa mer dynamik, säger hon. Enligt Astrid Täfvander jobbar kommunen nu ”för högtryck” med att justera systemet, skapa förskolepl­atser, leta lokaler och rekrytera medarbetar­e. Till hösten öppnar en ny kommunal förskola för 200 barn i Ekebo. I augusti planerar också Måbra förskolor en ny förskola vid Väsby centrum för 70 barn.

– Det är en propp nu i vår, och även våren 2018 och 2019 blir det tryck, säger Astrid Täfvander. Vi kommer att lägga in justerade beställnin­gar på behov av platser. Befolkning­en ökar mer än prognosern­a visar, men vi måste producera tjänster utifrån det faktiska behovet.

 ??  ??
 ??  ?? FÖRSKOLEPL­ATS. Den här månaden har Upplands Väsby kommun inte kunnat hålla fyramånade­rsgarantin i förskolan. Bilden är från ett annat sammanhang.
FÖRSKOLEPL­ATS. Den här månaden har Upplands Väsby kommun inte kunnat hålla fyramånade­rsgarantin i förskolan. Bilden är från ett annat sammanhang.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? UTBILDNING­SCHEF. Astrid Täfvander.
FOTO: MICHAEL FOLMER UTBILDNING­SCHEF. Astrid Täfvander.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden