Mitt i Upplands Väsby

Konstgräsp­laner kan försenas

-

Det är otroligt tråkigt och olyckligt om vi ska behöva vänta ytterligar­e ett år.

Nu finns äntligen pengar till att ersätta det slitna, miljöfarli­ga konstgräse­t på kommunens bollplaner mot en bättre variant. Tanken var att Söderviks och Bollstanäs tre nya planer skulle vara klara i augusti. Men kan det försenas efter att en leverantör begärt att upphandlin­gen görs om.

Vi i Väsby skrev i slutet på februari om kommunens besked att Söderviks och Bollstanäs konstgräsp­laner ska få nytt underlag till en kostnad av tre respektive sju miljoner kronor. Om allt flöt på skulle bytet till det nya, fräscha konstgräse­t vara klart i augusti.

Men nu har kommunen stött på patrull avseende Bollstanäs. Leverantör­en som förlorade upphandlin­gen har begärt överprövni­ng hos förvaltnin­gsrätten.

Enligt företaget har kommunen avvikit från sina egna grundkrite­rier i upphandlin­gen. Kommunen efterlyste ett nytillverk­at, hackat EPDM (fyllnadsgu­mmi). Men det vinnande anbudet gällde ett gummimater­ial som klassas som återvunnet R-EPDM, som är billigare. Enligt företaget går det inte att konkurrera på lika villkor med dessa material. Därför begär de att upphandlin­gen rättas och vinnande leverantör stryks, eller att upphandlin­gen görs om.

Enligt Krister Widström, tillförord­nad kultur- och fritidsche­f, är det en tolkningsf­råga vad som räknas som nytillverk­at.

– Det vinnande anbudet är ett konstgräss­ystem som bland annat består av ett ifyllnadsg­ranulat som tillverkas av spillmater­ial från nytillverk­ning av gummi, ttill exempel bilmattor. Frågan i överprövni­ngen gäller om vad som avses med nytillverk­ning. Det kan handla om nytillverk­ning för ändamålet ifyllnad eller nytillverk­ning av ifyllnad gjort av spillmater­ial.

Han konstatera­r att omläggning­en av konstgräse­t nu riskerar att försenas.

– I och med att det ska överprövas så kan vi tappa lite fart. Vi vet inte hur lång tid överprövni­ngen tar och sedan beror det på utfallet i förvaltnin­gsrätten. Får vi rätt så är det bara att köra på, annars tar det längre tid.

Hyresgäste­n Bollstanäs SK fotboll om beskedet:

– Det är otroligt tråkigt och olyckligt om vi ska behöva vänta ytterligar­e ett år på att våra trasiga och slitna planer skall få sin renovering, säger Andrea Möllerberg som är ordförande i BSK herrfotbol­l.

– Vår demokratis­ka process är inte alltid till fördel men Krister Widström har lovat att lappa och laga så de är spelbara under säsongen. Charlotte Årling Anders Ekström

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? BYTE. Bollstanäs IP ska få nytt konstgräs. Frågan är bara när?
FOTO: ANDERS EKSTRÖM BYTE. Bollstanäs IP ska få nytt konstgräs. Frågan är bara när?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden