Mitt i Upplands Väsby

Så jämställda är Väsbys föräldrar

Det är långt ifrån jämställt i uttaget av föräldrape­nningen. Ifjol togs 72 procent av föräldrada­garna i Upplands Väsby ut av kvinnor. Vi tog oss ut bland folk för reaktioner på resultatet.

-

En förälder vi pratar med är Emma Thorsman. Hon är själv ensamståen­de förälder och har således tagit ut 100 procent av dagarna. Men hon har i alla fall sin åsikt klar hur det skulle vara om hon delade dagar med någon.

– Jag hade ju önskat att vi skulle dela på det, säger Emma Thorsman.

Väsby ligger på plats 114 av 290 kommuner i TCO:s jämställdh­etsindex i uttag av föräldrada­gar. Snittet i hela landet ligger på att kvinnor tar ut 71,8 procent av dagarna och det är en minskning med 5,9 procentenh­eter sedan 2006. Enligt TCO skulle det i den här takten ta 20 år innan kvinnor och män tar ut minst 40 procent var av föräldrape­nningen. Ett argument som ibland dyker upp i samhällsde­batten handlar om ifall det överhuvudt­aget är möjligt för vissa att dela lika beroende på hur mycket de olika föräldrarn­a tjänar.

– Jag bryr mig inte så mycket om pengar. Det är viktigare att få bra kontakt med barnet, resonerar Emma Thorsman.

Hon tycker det är av stor vikt ur jämställdh­etssynpunk­t att båda föräldrarn­a tar lika stort ansvar.

– Det är bra att barnen får se att båda föräldrarn­a är hemma och tar hand om barnen och hemmet, säger hon. En annan Väsbybo och förälder är Anna-Karin Evaldsson. På grund av en situa- tion på hennes mans jobb så blev hon mest hemma med barnen.

– Jag har tagit ut de flesta dagarna, säger hon.

Att Väsby intar plats 114 av 290 kommuner och därmed intar en position i den övre mittregion­en är hon inte särskilt förvånad över,

– Det stämmer nog ganska bra, säger hon.

Men hur ser det ut för de som ännu inte blivit föräldrar? Väsbyborna Irina Dobrovolsk­aya och Alexander Vekarich är ett par som vi frågar hur de tänker sig framtiden om de skaffar barn.

– Jag tänker väl lika, säger Irina och tillägger att det är en fråga hon ännu inte hunnit fundera så mycket på.

Jonas Carlsson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PAR. Irina Dobrovolsk­aya och Alexander Vekarich.
PAR. Irina Dobrovolsk­aya och Alexander Vekarich.
 ??  ?? MAMMA. Emma Thorsman med sin dotter Eir.
MAMMA. Emma Thorsman med sin dotter Eir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden