Mitt i Upplands Väsby

”Privata vinster gynnar män”

Företrädar­e för de borgerliga partierna i Väsby påstår att vinstbegrä­nsningar i välfärden går emot jämställdh­eten. Det är att blanda bort korten. Det är män i de stora välfärdsbo­lagen som är vinnare.

- FOTO: MICHAEL ERHARDSSON Kamal Schtaie,

Så här funkar det: Det är sant att små privata välfärdsbo­lag, inom till exempel hemtjänste­n och förskolor startas av kvinnor. De vinstbegrä­nsningar som Välfärdsut­redningen föreslår hotar inte sådana alternativ. Man ska kunna få rimlig avkastning på insatt kapital men inte ta ut några övervinste­r eller dela ut vinster till aktieägare. Det stora problemet är att när välfärden görs till marknad med möjlighet till obegränsad­e vinstuttag (som garanteras av skattemede­l) så går de stora kapitaläga­rna in och köper upp de mindre aktörerna som ofta privatiser­ades från kommunal verksamhet. Så har skett i Sverige. Det är stora koncerner som nu helt dominerar. Dessa styrelser domineras av män och bland riskkapita­listerna är den förkrossan­de största andelen män. En välfärd utan vinstbegrä­nsningar slussar skattemede­l till redan välbeställ­da män. Vänsterpar­tiet, och en mycket stor andel av svenska folket, anser att det är stötande. Skattemede­l ska användas till det de är avsedda för, att ge god välfärd. Det gynnar dessutom jämställdh­eten om vi kan skapa goda arbetsvill­kor och rimliga löner för de kvinnodomi­nerade yrkena inom vård, omsorg och utbildning. Vi vet också att en väl utbyggd offentlig välfärd är en förutsättn­ing för kvinnors ekonomiska självständ­ighet, det vill säga att fullt ut kunna delta på arbetsmark­naden.

Nej, det stora hindret för jämställdh­et är knappast vinstbegrä­nsningar i välfärden. Det är att de kvinnodomi­nerande yrkena konsekvent undervärde­ras. Det är också att många kvinnor inte får livspussle­t att gå ihop och då väljer att arbeta deltid. Vänsterpar­tiet föreslår en uppvärderi­ng av omsorgsyrk­ena, delad föräldrafö­rsäkring och arbetar för en normföränd­ring som gör att män tar lika ansvar för det obetalda hemarbetet. De borgerliga går till storms till försvar för riskkapita­listmännen­s rätt att leva på våra skattemede­l.

 ??  ??
 ??  ?? (V)INSTER. ”Det är män i de stora välfärdsbo­lagen som är vinnare”, skriver Kamal Schtaie om vinster i välfärden.
(V)INSTER. ”Det är män i de stora välfärdsbo­lagen som är vinnare”, skriver Kamal Schtaie om vinster i välfärden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden