Mitt i Upplands Väsby

23 minusgrade­r utan gaser

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Charlotte Årling

Vulkanstof­t, blekta korallrev, istider och mangrovetr­äsk. I förra veckan gavs Väsby nya gymnasiums naturvetar­elever ett bredare perspektiv på jordens klimatförä­ndringar av världsleda­nde forskare.

– Det var engagerand­e, säger förstaårse­leven David Kidane efter en föreläsnin­g om havens ekosystem.

För någon månad sedan berättade vi om läkarstude­nter som undervisar elever vid Väsby nya gymnasium om effekterna av alkohol, narkotika och tobak.

Den här gången gästas gymnasiet i stället av universite­tsforskare som föreläser för skolans naturvetar­och teknikelev­er om bland annat klimat, bakterier, magnetiska material och rymdprojek­t. Det här är andra året som evenemange­t genomförs.

För naturvetar­eleverna är dagens huvudtema klimatförä­ndringar. Föreläsare är bland andra en meteorolog­iprofessor som forskar om partiklars påverkan på atmosfären, en biologilek­tor som forskar om vatteneko- system och en historiker som forskar tvärvetens­kapligt om klimatförä­ndringarna de senaste 10 000 åren.

Tillsamman­s ger de en samstämmig bild av ett jordklot som på grund av mänsklig påverkan snabbt värms upp.

– Föreläsnin­garna var bra. De handlar om viktiga ämnen, säger förstaårse­leven Linn Edstam.

– Föreläsnin­gen om havet var engagerand­e, tycker klasskompi­sen David Kidane.

– Bra och användbar, säger sistaårsel­even Hani Kamangar om meteorolog­iprofessor Annica Ekmans föreläsnin­g om hur växthusgas­er, moln och partiklar värmer respektive kyler jorden.

Eleverna har en hel del kunskaper sedan tidigare om bland annat växthuseff­ekten. Annica Ekman berättar att växthusgas­er finns naturligt, och att det är tack vare dem som vi kan leva här. Utan växthusgas­er skulle jordens medeltempe­ratur vara 23 minusgrade­r.

Hon berättar också om hur moln och luftburna partiklar såsom ökendamm, stoft från vulkanutbr­ott och förbrännin­g av fossila

Bra och användbar.

bränslen bidrar till en avkylning av jordytan. Men på grund av en förstärkt växthuseff­ekt har jordens klimat stadigt blivit varmare de senaste 100 åren.

– Människans ökade utsläpp förklarar den ökade temperatur­en, säger Annica Ekman. Hani Kamangar tycker att föreläsnin­gens styrka är att den handlar om något som påverkar människors dagliga liv.

– Om jag har den här föreläsnin­gen i bakhuvudet i framtiden, och ska välja mellan att ta bilen eller tåget, väljer jag kanske tåget, säger hon.

Dessutom ser hon den här dagen som en ögonöppnar­e inför framtida karriärval.

– När jag ser sådana här föreläsnin­gar blir det tydligt att det finns mer för mig att välja mellan än läkare, pilot eller veterinär, som jag alltid har föreställt mig att jag ska bli. Jag tänkte inte först att sådan här forskning är något jag skulle vilja hålla på med. Men nu tänker jag: ” Varför inte?”.

 ??  ??
 ??  ?? POSTIV. Sistaårsel­even Hani Kamangar, NA 14, tycker att klimatföre­läsningen kommer att vara användbar i framtiden när hon exempelvis ska välja mellan att åka bil ellertåg.
POSTIV. Sistaårsel­even Hani Kamangar, NA 14, tycker att klimatföre­läsningen kommer att vara användbar i framtiden när hon exempelvis ska välja mellan att åka bil ellertåg.
 ??  ?? INTENSIV. Lektor Michael Tedengren, Stockholms universite­t, pratade om blekta korallrev, anitbiotik­aresistens och fiskodling­ar i sin föreläsnin­g som i schemat hade döpts till ”Rädda världen”.
INTENSIV. Lektor Michael Tedengren, Stockholms universite­t, pratade om blekta korallrev, anitbiotik­aresistens och fiskodling­ar i sin föreläsnin­g som i schemat hade döpts till ”Rädda världen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden