Mitt i Upplands Väsby

”Fadderbyn: från framtidstr­o till framtidsor­o”

Den ideella föreningen Fadderbyn grundades 1996 för att ge meningsful­l sysselsätt­ning åt ungdomar och utsatta vuxna: BMX-åkning, kafé, konserter, sociala insatser. Men för två år sedan tröt energin och verksamhet­en lades ned. – Fadderbyn borde lyftas för

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

År 2006 tilldelade If Skadeförsä­kring föreningen Fadderbyn ett eldsjälspr­is om 50 000 kronor för dess ”konsekvent­a arbete med att skapa bra fritidsakt­iviteter för ungdomar”. Men för två år sedan lade föreningen Fadderbyn ned sin verksamhet helt. De ideellt arbetande medlemmarn­a hade till slut ingen ork kvar.

– En av orsakerna är såklart den enorma förstörels­en. Branden i kaféet var nog droppen, säger ordförande­n Gill Åkerblom som ändå vill att vi lyfter fram alla goda händelser och initiativ.

Det är kommunen som äger själva marken och byggnadern­a, medan föreningen bara har lånat området för sin verksamhet som under åren har varit omfattande. De har ordnat fritidsakt­iviteter för ungdomar. Samhällsso­ciala insatser för hemlösa, arbetslösa, lagförda och alkoholist­er. Kalas och sommarläge­r för barn som kommer från mindre välbeställ­da familjer. Med mera. Föreningen har under alla år drivits på frivilligb­asis med hjälp av bidrag från kom- munen och en del sponsorpen­gar. Samarbetet med kommunen har alltid varit gott, enligt Gill Åkerblom.

– Kommunen har ställt upp från dag ett och gör det fortfarand­e, säger hon.

Hon är stolt över alla insatser som har gjorts under föreningen­s 20 år och vill att det är för detta som Fadderbyn ska bli ihågkommen, inte för den förstörels­e som skett på sista tiden. I dag är föreningen Bokstavsba­rns inomhusklä­ttring den enda organisera­de verksamhet­en i Fadderbyn. Styrelsen har förgäves försökt få fler att engagera sig och driva frivilligp­rojekt för att få verksamhet­en att leva vidare.

– Vi har gjort allt i vår makt för att få folk att vilka använda platsen innan kommunen bygger något där. Det står vem som helst fritt att fortsätta göra det som Fadderbyn gjorde eller något helt nytt. Det är bara att kontakta kommunens kultur- och fritidskon­tor. Problemet är att folk hör av sig med idéer som de vill att vi i styrelsen ska förverklig­a, men de vill inte göra något själva, säger Gill Åkerblom. Tjugoåriga BMX-åkaren Ludwig började komma till Fadderbyn som nioåring, och är här i princip varje dag. Han har sett området omvandlas från fristad för unga som inte gillar att spela fotboll till skräpig festplats.

– I starten var det perfekt, det var folk här hela tiden. Vuxna, framförall­t, som var här och jobbade. Det var tryggt. Det är här vi kan utföra våra sporter, för alla gillar inte att spela fotboll. Hur är det nuförtiden under säsong?

– Det är jättemånga här fortfarand­e, faktiskt. Många unga som börjar med de här sporterna. Sparkcykel är störst, sedan är det ungefär lika mellan skateboard och BMX. Det är säkert 30 personer här varje dag, och en del kommer från andra kommuner. Ingen av oss som åker här bryr oss om klottret, men däremot allt bråte, eldande och att folk kommer hit och festar på kvällarna.

Ludwig är ofta i Fadderbyn och åker på ramperna, varav några har snickrats ihop av honom själv och hans kompisar. Han säger att BMX-banan är en av Sveriges bästa och att det bara behövs lite ny jord på den för att få den i skick. Han önskar att kommunen kunde fixa i ordning det som behövs i Fadderbyn. Ordna en fungerande toa, till exempel. Och än viktigare, se till att det fanns någon vuxen som är på plats dagtid. Har du någon fråga du skulle vilja att vi ställde till kommunen?

– Om ni inte river Fadderbyn, kommer ni att bygga om här eller låter ni det bara förfalla?

 ??  ?? FADDERBYN. Hopp för BMX-åkare.
FADDERBYN. Hopp för BMX-åkare.
 ??  ?? FADDERBYN. Skaterampe­r.
FADDERBYN. Skaterampe­r.
 ??  ?? FAVORITPLA­TS. 20-åriga Ludwig började hänga i Fadderbyn som nioåring och är hängiven BMX-åkare. ”Jag är här varje dag,” säger han.
FAVORITPLA­TS. 20-åriga Ludwig började hänga i Fadderbyn som nioåring och är hängiven BMX-åkare. ”Jag är här varje dag,” säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden