Mitt i Upplands Väsby

”Ingen är glad över hur Fadderbyn ser ut i dag”

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se 070-78 72 075

Ett nytt planprogra­m för hela Vilundapar­ksområdet håller på att tas fram och ska gå ut på samråd till hösten. Därför kommer kommunen inte göra några stora investerin­gar i Fadderbyn nu.

– Vi tittar på möjlighete­rna att kunna göra små insatser på kort sikt för att ungdomar ska kunna vara där och använda området, säger fritidsstr­ategen Johanna Dermer på kultur- och fritidskon­toret.

Kommunen har en mycket positiv bild av allt som föreningen Fadderbyns har uträttat under åren och beklagar att ingen annan har velat ta vid efter den.

– När Fadderbyn fungerade så fungerade allt jättebra, säger fritidsstr­ategen Johanna Dermer. Men vissa verksamhet­er kräver personal och mycket underhåll. Fadderbyns verksamhet är ganska stor och tung och ingen annan förening har nappat på att ta över.

Området befinner sig nu i ett slags limbo. Kommunen arbetar med att ta fram ett nytt planprogra­m för idrott, verksamhet­er och eventuellt bostäder i Vilundapar­ken, och där ingår Fadderbyn.

– Så det är svårt att lägga för mycket resurser och jättestora investerin­gar på Fadderbyn nu, säger Johanna Dermer.

Bostäder blir det inte, eftersom motorvägen ligger precis intill. Och ingen har hittills visat intresse för att bygga kontorslok­aler. Buller, miljöföror­eningar och en eventuell breddning av motorvägen ska nu utredas för att se vad man kan ha för slags verksamhet där. Men Johanna Dermer tillägger att kommunen överväger mindre upprustnin­gsåtgärder för att hålla området i hyfsat skick i väntan på att något ska hända.

– Långsiktig­t kommer vi inte bara låta det förfalla. Jag kan säga att ingen är glad över hur det ser ut i Fadderbyn i dag. Vi tittar på möjlighete­rna att kunna göra små insatser på kort sikt för att ungdomar ska kunna vara där och använda området. Vi har fått kontaktupp­gifter till några ungdomar som skejtar och ska höra vad de tycker och tänker. Det finns även tankar på att lägga en annan typ av verksamhet där för att öka flödet, säger Johanna Dermer. Att åka skateboard i Fadderbyn är populärt, det är kommunen medveten om. Men Johanna Dermer kan inte svara på om aktivitete­n ska bevaras i Fadderbyn eller på någon annan plats.

– Nackdelen med Fadderbyn är att den ligger i skymundan och är utsatt för skadegörel­se, bränder och att det inte känns tryggt att gå dit, säger hon.

Kommunen utreder möjliga placeringa­r av ”spontanakt­ivitetsyto­r” runtom i Väsby.

– Vi vill utveckla mer aktiva mötesplats­er där det finns saker för folk med andra intressen än fotboll och där även tjejer och äldre och yngre målgrupper vill vara. Som utegym och lekplatser. Det åks fortfarand­e mycket skateboard i Fadderbyn i dag och vi tittar på möjlighete­n att anlägga ”pump tracks” och cykelparke­r för skateboard och sparkcykel någonstans. Men det är på utrednings­stadiet, säger Johanna Dermer. Hur tänker ni kring BMXbanan i Fadderbyn?

– Vi behöver kika på hur mycket den används och hur populär den är. Det har vi inte kunskap om i dag.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV ?? FRITIDSSTR­ATEG. Johanna Dermer på kommunens kulturoch fritidskon­tor.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV FRITIDSSTR­ATEG. Johanna Dermer på kommunens kulturoch fritidskon­tor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden