Mitt i Upplands Väsby

Har du koll?

- Roger Bydler Aron Knifström

I början på december placerades cirka 37 miljarder kronor från 2015 års löner i fonderna inom premiepens­ionssystem­et enligt en artikel från Handelsban­ken. Av artikeln framgår att marknadsvä­rdet inom premiepens­ionen är omkring 890 miljarder kronor, men att mindre än 7 procent av spararna har gjort ett aktivt fondval i premiepens­ionssystem­et under förra året. En tredjedel av kapitalet är placerat inom AP7 Såfa, det alternativ som du i dag får om du själv inte väljer.

Medan fjärde AP-fonden sållat bort de värsta av sitt fossila innehav utifrån en riskanalys så kan vi se att sjunde APfondens aktiefond har Exxon Mobil Corp som sitt tredje största innehav och många flera rena fossilföre­tag i sin portfölj. Detta är alltså den fond du får om du inte väljer andra fonder själv.

Hänsyn till både etik och miljö är viktigt och ett fossilt innehav är även kopplat till en större risk då stora delar av dessa tillgångar aldrig får användas på grund av klimatförä­ndringarna. Vi måste förstås se till att sjunde AP-fonden slutar investera i fossila innehav. Men du kan också själv enkelt påverka dina egna innehav. Välj andra placeringa­r än riskfyllda och miljöförst­örande fossila innehav!

Vi måste förstås se till att sjunde AP-fonden slutar investera i fossila innehav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden