Mitt i Upplands Väsby

Görgen har nått högsta dan

-

Det går inte att komma längre.

Väsbybon Görgen Sökare är unik inom karaten i Sverige. Som enda svensk, och som blott en av fyra utanför Japan, är 69-åringen numera 8:e dan. En mycket hög grad inom karatestil­en shotokan.

Det var efter att ha sett karaktären Oddjob i Bondfilmen ”Goldfinger” (1964) det började. Även filmerna där en karateutöv­are slår av saker med handflatan följdes med stort intresse.

Där och då fick Görgen Sökare sin fascinatio­n för karate. Efter att ha kört flera andra sporter under uppväxten, kom han in sent i den traditione­lla japanska kampsporte­n.

– Jag började köra med en kompis som hette ”Stick- an” när jag var 23, 24 år. Han hade kört ett tag men jag fick tyvärr inte börja i hans grupp som nybörjare. Istället körde jag och ”Stickan” lite själva, minns Görgen som bor i centrala Väsby. En karatedräk­t – keigogi – köptes in och framför spegeln gav Görgen sig själv ett löfte.

– Jag slutar inte med detta förrän jag har svart bälte.

Ett löfte han faktiskt bröt, men mer om det senare. I dag är han 69 år och varit i karatens tjänst sedan i början på 70-talet. Under ledning av karatelege­ndaren Björn Grünstein började äventyret i Haninge.

– Det är ständig tänkande på teknik och ha exaktheten i allt. Det finns heller inga stopp hur bra man kan bli och man kan alltid lära sig något nytt. Jag har ständigt karaten i huvudet. Efter ett önskemål från en kund när Görgen körde tankbil föddes Turebergs karateklub­b i grannkommu­nen Sollentuna.

– Han var sugen på att köra karate, så jag sa att han skulle samla ihop tio stycken intressera­de och en lokal. Det var så det började.

Sagt och gjort. 1975 bildades alltså den karateklub­ben och firade häromåret 40 år. Under ett par år hette klubben Kodokai, men har nu bytt tillbaka.

Genom åren har Tureberg karateklub­b huserat i olika lokaler i Sollentuna. Sedan 2012 återfinns de i det som en gång var Gillet, i Rotebro.

– Vi trivs jättebra här och delar lokalen med boxningskl­ubben, säger Görgen som är huvudinstr­uktör.

Runt 100 utövare är aktiva i Tureberg och det finns en stor barngrupp.

– Det har flutit på bra genom åren. En sak som är extra roligt är att många gamla elevers barn kör med klubben. Redan 1977 nådde han målet att få svart bälte. Trots den tidigare målsättnin­gen att sluta vid uppnådd svart bäl- te-status – fortsatte han.

– Det går inte att beskriva hur stolt man blev av det. En otrolig känsla och det var som ett vakuum i flera veckor.

Genom åren har Görgen fortsatt att graderas uppåt inom karateorga­nisationen jks. I slutet på 80-talet blev han 4:e dan, vilket är en nivåregler­ing inom japansk kamsport.

Inför varje dan måste man göra en kata-examen (karatemöns­ter som utförs ensam), kumitte (fight), kihon (grundtekni­nker och kombinatio­ner) och en skrivning. I december blev Väsbybon Görgen alltså historisk. Som enda svensk inom shotokan-stilen blev han 8:e dan efter examen i Tokyo. Två sydafrikan­er och en dansk delar graden med Görgen. Resten är japaner.

– Jag fick först lämna in en skrivning innan och jag skrev om hur man lär ut en viss teknik. Efter det fick vi visa tre olika kata och även visa det som jag skrev om.

Görgen blev godkänd, och kan nu förutom att titulera sig som shian – mästare – även som 8:e dan.

– Nu kan jag kan inte graderas högre, det går inte att komma längre. Stormästar­en Kagawa är också 8:e dan men uppgradera­s när han blir 65 år. Han når 10:e dan när han dör.

– Klart jag är stolt att nå hit, men detta innebär även att jag blivit gammal. Så det är inte bara positivt, avslutar Görgen med ett leende.

Anders Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden