Mitt i Upplands Väsby

Kramkalas när Zlatan kom tillbaka

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se 070-78 72 075

För ett halvår sedan kom en brandbil till Engelska skolan och hämtade årskurs tvås gosedjur Zlatan, som skulle ut på äventyr. Sedan dess har han åkt ambulansfl­yg med en hjärtsjuk patient i Göteborg och skidor i Alperna. Vi i Väsby var med vid det efterlängt­ade återseende­t.

Det knackar på dörren. Skolans rektor sticker in huvudet i klassrumme­t och säger att årskurs 2 har fått ett paket. Spänningen stiger. Eleverna har suttit i 20 minuter och berättat vad klassmasko­ten Zlatan har varit med om under det halvår som har gått sedan de skickade iväg honom. Kan det vara Zlatan som har kommit tillbaka, flera månader försent? Paketet är mjukt. – Jaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!! ropar eleverna när Zlatan dyker fram.

Maskoten skickas runt längs bänkradern­a så att alla får hälsa på honom. Många ger honom en kram. Zlatan är viktig för klassen och de har pratat mycket om honom och hans äventyr. På ett sätt har han lett till många nya möten, om än digitalt via mejl och sociala medier. Ett sådant möte har gjort särskilt stort intryck. Det var när Zlatan fick åka ambulansfl­yg från Uppsala till Göteborg med en hjärtsjuk 16-årig kille. Mamman skickade en hälsning på Instagram via hashtaggen #zlatangoes­onadventur­e.

”Min son genomgick en transplant­ationsutre­dning eftersom hans hjärta plötsligt slutade att fungera. Just nu väntar vi på att han skall få ett nytt! Nästa gång vi flyger ner så är nog inte lilla Zlatan med i planet... men då har vi istället lyckan att få ett nytt friskt hjärta till min son. Hoppas Zlatans resor och äventyr varit många... men att han sluppit sjukdom och elände som vi har fått genomgå. Tack för att vi fick träffa Zlatan... om än mitt i ett kaos / kram från mamman till en hjärtsjuk 16-åring”

– Killen som inte hade ett hjärta skulle få ett nytt, säger en av eleverna. Johanna (klasslärar­en) lärde oss lite om kroppen och att man när man dör kan ge sitt hjärta till någon om man skriver ett kontrakt först. Flera av eleverna ryser lite av tanken på att donera sina organ. Men en av tjejerna säger:

– Jag tror att det kommer att kännas annorlunda när jag blir äldre. Men jag skulle inte vilja göra det nu.

– Vi hade en lång diskussion om organdonat­ion, säger läraren Johanna Wiksten. Om hur man gör, att man öppnar kroppen och tar ut organet. Jag tycker också att det är lite läskigt. Eleverna är lyriska över att Zlatan äntligen är tillbaka. De hade inte hört av honom på två månader när de nyligen fick ett meddelande om att han var på Malta och skulle få komma hem till Sverige via Alperna.

Så den första åtgärden blir att fira. Men flera vill redan nu skicka ut honom, eller ett annat gosedjur, igen.

– Skicka ut en till nalle, och en till. Sedan när de kommer tillbaka tar vi kort på dem och skriver: ”Alla de här har varit ute på äventyr!” säger en av tjejerna entusiasti­skt.

– Det får vi rösta om, säger Johanna Wiksten diplomatis­kt. Nu är det dags för lunch.

Vi hade en lång diskussion om organdonat­ion.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ÄVENTYR. Zlatans äventyr har även varit klassens äventyr. Nu är det många som vill skicka ut ett nytt gosedjur på resa i världen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ÄVENTYR. Zlatans äventyr har även varit klassens äventyr. Nu är det många som vill skicka ut ett nytt gosedjur på resa i världen.
 ??  ?? TILLBAKA. Läraren Johanna Wiksten håller upp gosedjuret Zlatan som precis har återvänt till klassen. ”Jaaaaaaaa!!!!” hörs barnen utropa när de ser vad paketet innehöll.
TILLBAKA. Läraren Johanna Wiksten håller upp gosedjuret Zlatan som precis har återvänt till klassen. ”Jaaaaaaaa!!!!” hörs barnen utropa när de ser vad paketet innehöll.
 ??  ?? ZLATANVÄGG. Klassen har satt upp bilder och brev från Zlatans halvårslån­ga äventyr.
ZLATANVÄGG. Klassen har satt upp bilder och brev från Zlatans halvårslån­ga äventyr.
 ??  ?? BEREST. Zlatan har under ett halvår varit på bland annat Malta, i Alperna och Göteborg.
BEREST. Zlatan har under ett halvår varit på bland annat Malta, i Alperna och Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden