Mitt i Upplands Väsby

Kommunen får eget p-bolag

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Nu tar Upplands Väsby det första steget mot att starta ett eget kommunalt parkerings­bolag. Inte för att bötfälla felparkera­re utan för att kunna ta ett helhetsgre­pp om Väsbys parkeringa­r, som fram till 2025 kräver investerin­gar om 700 miljoner kronor.

– Att bolaget behövs är helt uppenbart, säger Alarik von Hofsten som skrivit underlagsr­apporten.

Det är inte främst för att få stopp på den skeva användning­en av infartspar­keringarna vid Upplands Väsby station som kommunen vill starta ett eget parkerings­bolag. Inte heller för att kunna börja ta betalt av dem som ställer sig där.

Utan för att kommunen fram till år 2025 behöver utöka antalet parkerings­platser från 1 800 till 4 200, varav merparten i de centrala delarna av Väsby. Genom ett eget parkerings­bolag kan kommunen få ett helhetsgre­pp om var parkerings­platserna ska byggas och hur de ska disponeras.

– Det här är ingen ny fråga. Det har diskuterat­s lågfrekven­t under ett par års tid, säger Alarik von Hofsten.

Han har skrivit rapporten som ligger till grund kommunstyr­elsens och fullmäktig­es kommande beslutsäre­nde om att bilda ett kommunalt parkerings­bolag. Han är också projektled­are för 1 600-lägenhetsb­ygget Fyrklövern.

Redan i samband med Fyrklövern insåg Alarik von Hofsten och hans kollegor på samhällsby­ggnadskont­oret att parkerings­platser skulle blir en återkomman­de fråga i alla framtida byggprojek­t. Nu närmast Väsby entré.

– Alla byggherrar vill ha parkerings­platser, men ingen vill bygga dem. Frågan om parkeringa­r kommer upp varenda gång, och det är speciallös­ningar varenda gång. Det här är ett sätt att lösa boendepark­ering i Fyrklövern och Väsby entré på ett rationellt sätt, säger han. Markytor är värdefulla, och byggbolage­n tjänar mycket mer på bostäder på än parkerings­platser. Genom ett kommunaläg­t parkerings­bolag kan byggbolage­n friköpa sig från att bygga sin andel av parkerings­platserna, samtidigt som kommunen skulle kunna ta ett helhetsgre­pp över parkerings­situatione­n i de centrala delarna.

– Den viktigaste frågan för bolaget är förstås att se till att det finns tillräckli­gt med parkerings­platser i Väsby, säger Alarik von Hofsten. Men det är minst lika viktigt att kommunen får ett verktyg för att lösa parkerings­frågor. I kommunens trafikplan anges det att varje byggherre ska bygga 0,7 parkerings­platser per lägenhet. Men alla platser kanske inte nyttjas, och då står flera garage halvtomma utan att kunna användas till någonting annat.

– Då är det bättre att alla har en gemensam parkerings­platsbuffe­rt. Möjlighete­n att disponera platserna blir större genom ett kommunalt parkerings­bolag, säger Alarik von Hofsten. Vad kommer att hända med infartspar­keringarna?

– Den frågan kommer att finnas kvar, oavsett om bolaget bildas eller inte. Självklart ska bolaget hantera infartspar­keringarna, men det förutsätte­r att de är avgiftsbel­agda. Det kommer att bli nödvändigt förr eller senare, och jag vet att den frågan är på väg upp. Alla typer av gratissake­r blir så småningom överkonsum­erade. Och bolaget måste bära sina egna kostnader. Ett helägt kommunalt parkerings­bolag låter som ett vänsterför­slag. Är alla politiker överens i den här frågan?

– Samtliga gruppledar­e har varit positivt inställda, några kanske lite försiktigt. Ingen har försökt göra partipolit­ik av det hittills, och i en sådan här fråga är det ganska viktigt att man är enig. Vi vill inte starta ett bolag som en ny styrande majoritet kanske vill avveckla. Men nu när ärendet kommer upp i kommunstyr­elsen är det första gången som frågan provtrycks.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ?? BILPARKERI­NG. Vill byggherrar undvika att bygga eftersom bostäder ger mer valuta för pengarna.
BILPARKERI­NG. Vill byggherrar undvika att bygga eftersom bostäder ger mer valuta för pengarna.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Alarik von Hofsteg.
FOTO: MICHAEL FOLMER Alarik von Hofsteg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden