Mitt i Upplands Väsby

Slaget om Löwet är inte förlorat

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Kampen för en permanent närakut på Löwet är inte över. Sollentuna tog förvisso hem segern över Väsby i den första ronden när landstinge­t bestämde var tio av länets tolv närakuter ska placeras. Men två närakuter återstår. Väsbys allianspol­itiker samtalar nu med landstinge­ts allianspol­itiker om Löwet som möjlig placering.

Landstinge­t beslutade i januari var tio av länets tolv nya närakuter ska placeras från år 2018/2019. Meningen är att de nya närakutern­a ska avlasta storsjukhu­sens akutmottag­ningar.

Av dessa tio placeras en enda i Norrort. Närmare bestämt på Sollentuna sjukhus, som inte är färdigreno­verat förrän om ett till två år. Fram till dess placeras den tillfällig­t på Löwet. När den sedan flyttar riskerar Löwets vårdutbud att urholkas. På måndagen bjöd Väsbys lokala allianspol­itiker in landstinge­ts allianspol­itiker, represente­rade av sjukvårdsl­andstingsr­ådet Marie Ljungberg Schött, till ett samtal om Löwenström­ska sjukhusets framtid.

Efteråt kom de med positiva nyheter. Den ena är att landstinge­ts tjänstemän ska få utreda hur Löwenström­ska sjukhuset som ”vårdnav” kan utvecklas ytterligar­e. – Vi i Alliansen har alltid gillat Löwenström­ska sjukhu- set, säger Marie Ljungberg Schött (M). Vi behöver stärka Löwenström­ska och skapa ett bra kluster av sjukvård för dem som bor i närheten. Vi vill också lyfta ut specialist­sjukvården från storsjukhu­sen. Vi ska lägga ett uppdrag på vår förvaltnin­g att utreda hur Löwet kan utvecklas. Vi behöver också att politiker och med- borgare i Väsby hjälper till med förslag.

Den andra nyheten är att Löwenström­ska kan få en av de två närakuter vars lokaliseri­ng landstinge­t ännu inte har beslutat om.

– Det finns två närakuter att spela med, och vi har inte bestämt var de ska ligga, säger Marie Ljungberg Schött. Först vill vi se om de här tio nya närakutern­a som startar under 2018 fungerar som det är tänkt, med labb, röntgen och enhetliga öppettider. Då blir de det fantastisk­a tillskott vi behöver. Och då kanske det inte räcker med bara två extra närakuter. Hur tänker ni kring placeringe­n av dessa?

– Det beror på befolkning­sutvecklin­gen. Demografin avgör var de behövs. Väsbys lokala allianspol­itiker är mycket positiva efter mötet och betonar att de kämpar för Löwet.

– Vi har påtalat Löwets vikt och vi vill försäkra oss om att det för Väsbyborna­s del finns tillgång till god vård i framtiden, säger Oskar Weinmar (M). Vi vill ha en dialog och försöka hitta vägar framåt, i stället för att som den rödgröna majoritete­n i Väsby försöka opinionsbi­lda och slå mynt av folks oro.

– Vi arbetar för, och har arbetat för, att Löwets närakut ska vara verklighet och att sjukhuset ska vara ett nav, säger Ann-Christin Frickner (C).

– Stärkt specialist­sjukvård är mycket positivt, säger Margareta Hamark (L).

– Nu ska vi ska starta en stor lyssnarkam­panj där vi frågar Väsbyborna: Vilken vård vill ni ha? Vad saknar ni? säger Maria Fälth (KD).

 ??  ?? INTE ÖVER. Alliansen i Upplands Väsby (till vänster) bjöd in Alliansen i landstinge­t (represente­radav moderaten Marie Ljungberg Schött, i mitten till höger) till ett samtal om Löwets framtid.
INTE ÖVER. Alliansen i Upplands Väsby (till vänster) bjöd in Alliansen i landstinge­t (represente­radav moderaten Marie Ljungberg Schött, i mitten till höger) till ett samtal om Löwets framtid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden