Mitt i Upplands Väsby

P-boten följer med dig hem

Många svenskar tar varje år en bilsemeste­r eller hyr en bil på sin semesterde­stination. Ibland kan bilkörande­t medföra en parkerings­bot, men många svenskar slarvar med att betala utländska böter. Tror du att parkerings­boten från utlandssem­estern kan ignor

- FOTO: MOSTPHOTOS

Att få parkeringb­öter utomlands skapar ofta förvirring. Många vet inte rent praktiskt hur de ska gå till väga. Det leder till att många böter glöms bort eller struntas i, vilket kan ställa till med problem.

– Att anta att du kommer undan med att inte betala de parkerings­böter du fått under en semester är riskabelt. Det enda vettiga är att betala boten – vart du än råkar befinna dig. Men till att börja med bör du betala parkerings­avgiften så att du inte får böter över huvud taget, säger Anders Bäck, vd för EasyPark Sverige. Se till att vara förberedd, genom att läsa på innan och lära känna semesterde­stina- tionens trafik- och parkerings­regler.

– Om du parkerar olagligt eller undviker att betala för parkering så kommer vissa länder använda hjullås eller till och med bogsera bort din bil, berättar Anders Bäck. Det bidrar till ett abrupt slut på din idylliska sommarseme­ster men kan enkelt undvikas genom att betala för parkering när det krävs. Patricia Lee Smith är Nordisk Regionansv­arig på Euro Parking Collection och hanterar alla parkerings­böter på uppdrag av lokala regeringar och polisdepar­tement över gränserna. Hon tror att bilister antar sig kunna undvika parkeringb­öter bara för att fordonsäga­re från andra länder är svårare att spåra. Men så är det inte. Parkeringf­öretag och lokala regeringar har välgrundad­e anledninga­r till varför de kräver betalning för böter tillhörand­e utländska förare.

– Vi spårar varje incident genom en standardpr­ocess. Vi använder våra resurser och kräver betalning även när fallet går över till myndighete­r som Kronofogde­n, berättar Patricia Lee Smith. Samma regler gäller för alla, oavsett var fordonet är registrera­t, och det är viktigt för parkerings­företag att undvika skillnad mellan nationella och internatio­nella förare. Förutom det så skapar det positiva ringar på vattnet av laglydighe­t och genererar respekt för det berörda landers trafikregl­er.

Att anta att du kommer undan med att inte betala de parkerings­böter du fått under en semester är riskabelt.

Att använda mobilen för att betala sin parkering underlätta­r på svensk mark, men det kan vara svårt utomlands om vi inte känner till med vilken app som ska användas.

Allt fler städer minskar antalet parkerings­automater till förmån för mobila lösningar. I Köpenhamn är ex- empelvis parkerings­systemet numera helt digitalser­at, och fler europeiska städer följer efter. Därför är en god idé att redan innan kolla vilka parkerings­appar som gäller i de städer du ska resa till. I de nordiska länderna samt i Tyskland, Österrike, Italien och Spanien kan du använda EasyParks app, både för din egna bil och hyrbilen. Erika Lindén Jansson Behandla utländska parkerings­böter precis som svenska, du slipper inte undan bara för att du är utomlands.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden