Mitt i Upplands Väsby

MÄKLARFRÅG­AN

-

FRÅGA: Kan jag köpa en bostadsrät­t åt min son och själv stå som ägare?

SVAR: I dagens bostadsbri­st så kan det enda sättet för ungdomarna att flytta hemifrån genom att köpa en bostadsrät­t. Problemet är att de kanske fortfarand­e studerar, inte har fast arbete eller tjänar för lite för att själva få låna av banken.

Då kan en lösning vara att man som förälder går in och hjälper till. Det kan man göra genom att vara medlåntaga­re och kanske belåna sin egen fastighet. Som låntagare blir man betalnings­ansvarig solidarisk med barnet till banken så kan det vara bra att upprätta ett regression­savtal. Det ger dig rätt att senare ”driva in” pengarna om du blivit tvungen att betala till banken på grund av att barnet inte skött betalninga­rna.

Grundtanke­n i de flesta bostadsrät­tsförening­ar är att den som äger en lägenhet även är den som också bor i lägenheten. Därför kan det stöta på patrull om det är sonen som flyttar in om bara du som förälder står som ägare.

Ett alternativ kan vara att man delar på ägandet så att du står för 95 procent och sonen för 5 procent. Man bör även, enligt mig, se till att stå med som delägare i bostadsrät­ten till dess att barnet själv kan ta över lånen mot banken. Svarande mäklare Karin Sökare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden