Mitt i Upplands Väsby

Ljus framtid för tjejjour

- Charlotte Årling FOTO: CHARLOTTE ÅRLING charlotte.arling@ direktpres­s.se

Upplands Väsby kommun tecknar avtal med Väsby tjejjour om 150 000 kronor i årligt verksamhet­sstöd.

– Framtiden ser definitivt ljus ut. Det känns väldigt hoppfullt nu, och att kunna komma ut på skolorna, kanske på fritidsgår­darna och att utbilda fler volontärer, säger tjejjouren­s ordförande Hannah Aldorsson.

Väsby tjejjour startade 2014 för att stödja tjejer i åldern 12–20 år.

– När vi startade upp var det på grund av de skrämmande siffrorna i Stockholms­enkäten över tjejers psykiska hälsa. Då valde vi att fokusera just på dem. Men det finns killar som hör av sig till oss, och vi nekar ingen. Om några år så... Vi tänker att tjejers och killarna välmående går hand i hand, säger Hannah Aldorsson, tjejjouren­s ordförande.

I dag består verksamhet­en av en chatt som bemannas en kväll i veckan av två volontärer, samt mejlstöd alla dagar. I fjol gjorde jouren 130 unika stödinsats­er. Vissa veckor är det ingen som hör av sig, andra gånger kan sex personer logga in på chatten samtidigt.

– Vi är där som medmännisk­or, vår roll är att inspirera till självhjälp. Men ibland räcker vi själva inte till. Vi hänvisar mycket till Tjejzonen, UMO, 1177. Vi ger inga experttips själva, säger Hannah Aldorsson.

Volontärer­na är just nu 14 till antalet, och efter nyheten om avtalet med kommunen har flera personer hört av sig och visat intresse.

– Jätterolig­t, säger Hannah Aldorsson. Avtalet med kommunen betyder väldigt mycket för jouren och dess ideellt arbetande medlemmar. Ekonomin förbättras och de slipper lägga tid på bidragsans­ökningar. De kan också planera verksamhet­en mer långsiktig­t.

– Våra möten med kommunen har handlat om att vi vill ha kontinuite­t och stabilitet. Vi vill verkligen rikta ett stort tack till Elina Edin ( familjefri­dssamordna­re) och Anders Rosén (kommunalrå­d för Vänsterpar­tiet), säger Hannah Aldorsson.

– Det är roligt att vi fick iland det här och att arbetet blir långsiktig­t. Bakgrunden till avtalet är delvis siffrorna över tjejernas psykiska hälsa. Stödforum är jättebra, säger Anders Rosén.

Vi är där som medmännisk­or, vår roll är att inspirera till självhjälp.

Framöver kommer tjejjouren, där några av medlemmarn­a har gått utbildning­en Mentorer i våldspreve­ntion, stötta upp i skolorna vid vissa teman, delta i kommunens våldspreve­ntiva arbete och de hoppas även kunna komma ut till fritidsgår­darna. De har fått önskemål om att ha lokalen öppen så att tjejer ska kunna komma dit och ” bara prata, bara vara”.

– Vi ska ha möte nu i dagarna och avgöra vad vi ska lägga vår kraft och energi på i år. Vi ha redan börjat ta in synpunkter från tjejer och det är också viktigt vad föräldrarn­a tycker, säger Hannah Aldorsson.

 ??  ??
 ??  ?? LÅNGSIKTIG­HET. ”Vi är jätteglada över det här avtalet och vi ser en långsiktig­het nu,” säger Väsby tjejjours ordförande Hannah Aldorsson om samarbetsa­vtalet med kommunen, där kommunalrå­det Anders Rosén (V) har varit en drivande kraft.
LÅNGSIKTIG­HET. ”Vi är jätteglada över det här avtalet och vi ser en långsiktig­het nu,” säger Väsby tjejjours ordförande Hannah Aldorsson om samarbetsa­vtalet med kommunen, där kommunalrå­det Anders Rosén (V) har varit en drivande kraft.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden