Mitt i Upplands Väsby

Skapar första konstrunda­n i Väsby

De enda vägvisare som konstintre­sserade personer behöver hålla reda på under Valborgsmä­ssohelgen är orangea ballonger. De markerar de drygt 20 ateljéer och gallerier som medverkar i Väsby konstrunda, som i år genomförs för första gången. – Det är på tide

-

Vallentuna, Sollentuna, Enköping, Sigtuna; för att inte tala om Österlen. Alla arrangerar egna konstrundo­r. Nu sällar sig Upplands Väsby till dem. – Det är lite egendomlig­t att det har tagit så lång tid, med Ricardo Donoso som startade Väsby konsthall redan 1995 och konstskola­n som har funnits här länge, säger Birgitta Jonvall Alm, konstnär och medlem i arbetsgrup­pen.

Väsby konstrunda hade inte blivit till om det inte hade varit för Kerstin Sabel, verksam som konstnär sedan flera decennier och bosatt i Harva där hon har sin ateljé. Hon lämnade in ett medborgarf­örslag till kommunen år 2015 om att starta en konstrunda, efter att idén hade grott hos henne under många års tid. I november 2016 sade kommunfull­mäktige ja till förslaget; om hon fick ihop en projektgru­pp skulle kommunen ordna med trycksaker och annonserin­g.

– Det var helt avgörande att kommunen vill sponsra oss, säger Birgitta Jonvall Alm.

Det första planerings­mötet hölls i januari 2017. Det var med andra ord kort om tid för att kunna genomföra den första upplagan redan i år. Ändå tackade drygt 20 fristående konstnärer och tre gallerier ja till att medverka.

– Det är inte alls alla konstnärer i Väsby som är med, vi har frågat dem vi känner till, säger Åsa Bjurberg Gartz som hoppas och tror att ännu fler kommer att vara med 2018.

– Några har sagt att de inte hinner i år. Det var några få som tackade nej för att de inte har någon egen lokal och inte vet var de ska hålla till, säger Birgitta Jonvall Alm. Konceptet är att alla utställare själva sköter ”sin” del av rundan genom att hålla ateljén eller galleriet öppet under de angivna tiderna. Ateljéerna finns utmärkta på en karta i konstrunda­ns folder och ute i verklighet­en markeras infarterna med orangea ballonger.

I Messingen, mellan receptione­n och multihalle­n, kommer det finnas en samlingsut­ställning där konstnärer­na från ateljéerna medverkar med ett varsitt konstverk. Det är en bra utgångspun­kt inför resten av rundan.

– Där kan man börja titta runt och se vad man tycket är intressant och bestämma vilka ateljéer man vill åka ut till, säger Åsa Bjurberg Gartz. En lokal konstrunda är inte bara bra för kommunen PR-mässigt. Det är framförall­t ett bra sätt för konstnärer­na att nå sin publik.

– Annars är man hänvisad till gallerier och utställnin­gar. Det är bra att Väsbyborna får hitta hem till konstnärer­na och se vad de gör. Det är roligt att stå där i ateljén och bläddra och se vad som finns, säger Birgitta Jonvall Alm. – Det blir mer personligt, säger Kerstin Sabel. – Det kan också bli en annan publik. Alla är ju inte vana vid att gå på galleri, men de kanske åker på konstrunda för att de är nyfikna. Det ska bli spännande att se vilka som kommer, säger Åsa Bjurberg Gartz. Målet är att Väsby konstrunda ska bli ett återkomman­de evenemang varje vår.

– Man får så mycket energi på våren, man vill ju bara åka ut och titta. Det är konst, det luktar jord, det är fantastisk­t, säger Kerstin Sabel.

– Det är jättekul att det här händer, det är så stimuleran­de. Det enda som är tråkigt är att jag själv inte kommer kunna åka runt till andra de andra, säger Åsa Bjurberg Gartz.

Charlotte Årling PUBLIK. Kanske kan en konstrunda locka nyfikna Väsbybor som inte vanligtvis går på gallerier och utställnin­gar.

Det är konst, det luktar jord, det är fantastisk­t.

 ??  ??
 ??  ?? PREMIÄR. 2017 genomförs Väsby konstrunda för första gången. Här ett pågående projekt i Kerstin Sabels ateljé.
PREMIÄR. 2017 genomförs Väsby konstrunda för första gången. Här ett pågående projekt i Kerstin Sabels ateljé.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden