Mitt i Upplands Väsby

P-vakter har ögon som falkar

- Börje Karlsson Krönikör

Jag drabbades för någon vecka sedan av en kontrollav­gift på 300 kronor. Kontrollav­gift är en litet harmlösare beteckning på det som vanligt folk kallar parkerings­böter. Jag hade glömt att lägga fram p-skivan när jag ställde bilen på parkeringe­n utanför Väsby centrum. Centrumbol­agets p-vakter är inga latmaskar. De har ögon som falkar och är snabba som kobror. Ligger inte p-skivan framme hinner man knappt stänga bildörren innan det sitter en ilsket gul lapp på vindrutan. 300 kronor. Nu blir det ingen chèvreost till fredagsmys­et. De kommunala parkerings­böterna höjdes med 15 procent den 1 april. Den lägsta avgiften har varit 300 kr, precis som på den privatägda parkeringe­n vid Väsby centrum. Nu har den höjts till 350 kr. Kommunen är alltså litet strängare mot försumliga bilister än centrumbol­aget.

Vi i Väsby har tidigare skrivit om att kommunen planerar att bilda ett parkerings­bolag. Det gör det lättare att hantera parkerings­frågorna vid nybyggnati­on och det blir enklare för kommunen att ”styra parkerings­beteende och parkerings­utnyttjand­e på ett sätt som är till gagn för kommuninvå­narna”, som det heter i det tjänstutlå­tande som var uppe i kommunstyr­elsen den 3 april.

Vi måste med andra ord lära oss att parkera med kommuninvå­narnas bästa för ögonen. I utlåtandet slås vidare fast att det är bilisterna, inte skattebeta­larna i största allmänhet som ska betala vad det kostar att anlägga och driva parkerings­platser och garage. Det låter ju rimligt. Många skattebeta­lare har inte bil, kanske inte ens körkort.

Kommunen måste de närmaste sju-åtta åren lägga 700 miljoner kronor på nya parkeringa­r, framför allt i Fyrklövern och runt Väsby entré. Det är ett gigantiskt belopp, lika stort som hela årsbudgete­n för social- och äldrenämnd­en.

Runt två tredjedela­r räknar emellertid kommunen med att ta tillbaka från byggherrar och exploatöre­r.

Om något år kommer det med all säkerhet att kosta pengar att ställa bilen även på infartspar­keringarna kring Väsby station. Det gör det redan i Rotebro, den station som vi i Bollstanäs vanligtvis åker till. 20 kronor får man betala. I dag är det ett privat bevaknings­företag som sköter parkerings­övervaknin­gen på uppdrag av kommunen. Det nya kommunala bolaget kanske tar över övervaknin­gen och underhålle­t av p-platserna i egen regi. Det skulle delvis kunna ses som en ”arbetsmark­nadsåtgärd” för arbetslösa ungdomar och nyanlända, sägs det i den utredning som kommunen låtit göra.

– Ungdomarna lär knappast användas som parkerings­vakter, det är ett utsatt jobb som kräver utbildning, säger utredaren Alarik Hofsten. Däremot skulle de kunna fungera som ”parkerings­värdar”, som visar folk till rätta.

Fram till 2025 ska mer än 2 000 nya parkerings­platser anläggas i Väsby, främst i i parkerings­hus och garage i de centrala delarna. Det nya parkerings­bolaget väntas 2025 ha intäkter på närmare 27 miljoner, och redovisa en vinst på 7,5 miljoner. Hur den ska hanteras återstår att diskutera. Kommunen ska ha en viss avkastning på insatt kapital, och resten kan användas i parkerings­verksamhet­en, men annars till något helt annat, om politikern­a så vill. Kanske köper man nya kuddar till kommunens äldreboend­e eller fler pekpinnar till skolorna.

Mina 300 kronor i p-böter lär inte komma kommunens gamla eller unga till del.

Ungdomarna lär knappast användas som parkerings­vakter, det är ett utsatt jobb som kräver utbildning. ”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden