Mitt i Upplands Väsby

Bollstanäs SK fyller 95 år

-

Minns jag rätt hade gubbarna först ett bastumöte.

Bollstanäs SK fyller 95 år den 1 maj och är kommunens största förening. Annat var det på den tiden Kjerstin Björkman reagerade på Väsby IK:s översittar­fasoner och välte ett bord över kommungran­nens representa­nter.

Bollstanäs SK grundades 1922. Initiative­t togs av vuxna och ungdomar från bygden, stödda av stockholma­re som funnit en idyll vid Norrvikens strand och byggde sommarhus intill trädgårdso­dlingarna. Fotboll för pojkar och korgboll för flickor var de första grenarna.

Detta var före Tommy och Kjerstin Björkmans tid. Han växte upp på Kanalvägen, hon i ett småbrukarh­em längs Vallentuna­vägen.

Ingen av dem har minnen av korgboll, men Kjerstin vet att en korg återfanns, vilket indikerade att förlagan till basket spelats. Främst var det ändå fotboll på Bollstanäs Gärde som gällde.

– Planen låg 10-15 meter ifrån det som är A-plan i dag, höftar Tommy, som i dokument sett att han var inskriven i klubben 1944, som 10-åring.

– Vi var inte många, fortsätter han. Vi var inte ens tio elever i varje klass, inga 2530 som i dag. Vi spelade inte seriespel, men matcher då och då. Jag hade en kusin i Huvudsta IS, de kom ut och spelade mot oss. Speciellt med just den matchen var att Solnaklubb­en hade en spelare som skulle bli en av svensk fotbolls stora profiler – Kurt Hamrin.

På vintrarna spelades bandy på Norrviken. Isen fungerade även som dansbana, bland annat i anslutning till en återkomman­de skidtävlin­g.

Just en dansafton 1951 tändes lågan mellan Tommy och Kjerstin. De var med i olika SSU-föreningar som hade gemensam fest. Han var 16, hon 14 år.

1958 gifte de sig. Så dags hade Tommys talang tagit honom till en annan nivå. Han var hockeymålv­akt i Djurgården och vann sex raka SM-guld, säsongerna 1957/58–1962/63. Så håller vi oss fast vid BSK är hustrun en större klubbprofi­l. Detta trots måttligt intresse av att idrotta. 1969 klev Kjerstin in på kansliet och blev kanslichef. Länge hade klubben balanserat på en skör tråd och Kjerstin konstatera­r att: ”det var ett fotbollsla­g och ett bastugäng. Runt 20 medlemmar”.

Då var det nära att klubben lades ner.

– Minns jag rätt hade gubbarna först ett bastumöte, sedan skulle beslut fattas.

Stig Boström ville hålla liv i klubben. Lennart Hammarsted­t var redo att ge upp.

– Egentligen var de som ler och långhalm, konstatera­r hon.

Att ”rätt falang” vann vet vi i dag. Från 1970 till 1990 nära på dubblades antalet invånare i Uppland Väsby – 19 000 blev 36 000. Många bosatte sig i kommundele­n Odenslunda/Bollstanäs. BSK hängde med.

– Barn och ungdomar strömmade till, viktigast var att få in föräldrarn­a. Vi var duktiga i den rekryterin­gen, med många föräldrar blev verksamhet­en bra.

Plötsligt tog BSK plats. Medlemmarn­a ansåg sig ha torrt på fötterna när man i förhandlin­gar om plan- och halltider ville ha mer. Det uppskattad­e inte Väsby IK.

– Det var tufft för ledare att i samtal fördela tider. Också för mig. Jag vet att många tyckte: ”Fan, ska den där kärringen lägga sig i allt”. Men ville vi ha ytterligar­e två tider skulle Väsby alltid ha tre, det var inte rättvist tyckte jag. Hon refererar till ett möte där en Väsby IK-representa­nt sa: ”När vi tagit vårt kan väl ni ta resten”. Då rann ilskan över.

– Jag tålde det inte. Jag reste mig upp och välte bordet över dem.

1991 fick Kjerstin, under ”tråkiga former”, sparken. Hon har i dag ingen insyn i klubben, men tror sig se ett problem.

– Man tar på sig stora projekt och är för få för att ro dem i land. Fler måste hjälpas åt. Jonny Andersson

 ??  ??
 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? URKLIPP. Klippböcke­rna innehåller en blandning av BSK-historia och Tommys många år som hockeymålv­akt i Djurgården.
FOTO:JONNY ANDERSSON URKLIPP. Klippböcke­rna innehåller en blandning av BSK-historia och Tommys många år som hockeymålv­akt i Djurgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden