Mitt i Upplands Väsby

Kulturskol­an slopar avgift för vissa

- FOTO: JONAS CARLSSON Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Kulturskol­an tar bort terminsavg­iften för familjer med försörjnin­gsstöd och för ensamkomma­nde flyktingba­rn.

– Hedersamt, säger kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Leif Bejhed (V).

– Olämpligt, säger ledamoten Joanna Masoura (M).

Kulturskol­an har som ambition att vara öppen för alla barn och unga. Från och med hösttermin­en 2017 består undervisni­ngsutbudet av teater, musik, konst och nycirkus, med terminsavg­ifter från 650 till 1 800 kronor.

Enligt den rödgröna majoritete­n i kultur- och fritidsnäm­nden har alla familjer dock inte råd att låta sina barn gå på kulturskol­an. Därför har beslutade nämnden vid sitt senaste möte att införa nolltaxa för familjer som får försörjnin­gsstöd. Även ensamkomma­nde flyktingba­rn omfattas av nolltaxan. Förändring­en inträder vid hösttermin­sstarten.

– Jag tycker att det är hedersamt. Det ska inte vara plånboksst­yrt att kunna gå på kulturskol­an. Det visar MOTSATTA. V och M har rakt motsatta uppfattnin­gar om att Kulturskol­an slopar avgifter för vissa. vad vi i majoritete­n har för profil, säger nämndens ordförande Leif Bejhed (V). I nuläget finns det omkring 70 familjer i Väsby som får ekonomiskt bistånd, inklu- sive 100 barn i åldern 7–18 år. För varje elev som beviljas nolltaxa förlorar kulturskol­an en intäkt. Om bara ett fåtal elever utnyttjar nolltaxan påverkas inte kulturskol­ans ekonomi märkbart, men det finns ingen kalkyl över hur många som kommer att utnyttja den.

– Om det blir stora pengar får vi prova frågan igen, säger Leif Bejhed.

Joanna Masoura (M), le- damot i samma nämnd, reserverad­e sig mot beslutet. Det gjorde hela Alliansen.

– I höstas kallades vi i kultur- och fritidsnäm­nden till en workshop för att se hur nämnden kan spara pengar. Det rimmar illa med att vi beslutar om detta, säger hon.

Hon anser att nolltaxa i kulturskol­an innebär att familjer med försörjnin­gsstöd och ensamkomma­nde ungdomar får dubbla bidrag.

– Försörjnin­gsstödet och de ensamkomma­ndes aktivitets­bidrag ska täcka upp det här. Så det blir dubbelbidr­ag. Meningen är också att personer med försörjnin­gsstöd ska övergå till egenförsör­jning så snart som möjligt, vem får ansvaret för att hålla koll på om detta sker mitt i terminen? Incitament­et för att jobba blir mindre om man får dubbelbidr­ag. Det låter som en ”gullegullg­rej”, men rent krasst är det en dålig idé, säger hon. Vid samma nämndmöte var det även på förslag att höja kulturskol­ans åldersgrän­s från 18 till 20 år, för att tillmötesg­å ett fåtal elevers önskemål om fortsatt undervisni­ng efter gymnasiet. Opposition­en var emot förslaget och ärendet blev återremitt­erat.

– Har man ett fritidsint­resse får man som vuxen människa betala för det själv, och det är man när man har fyllt 18, säger Joanna Masoura.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden