Mitt i Upplands Väsby

30 uppsagda på Solna pressgjute­ri

-

Solna pressgjute­ri har funnits i Upplands Väsby sedan sextiotale­t men om ett halvår slår fabriken igen. Den nya ägaren, koncernen Ages, har sagt upp hela personalst­yrkan om 30 personer efter att ha gått miste om ett viktigt kontrakt.

– Det är jättedålig stämning, det finns ingen motivation kvar, säger en anställd.

Solna pressgjute­ri, numera Ages Casting Solna AB, har varit verksamt i Upplands Väsby sedan sextiotale­t och köptes för tre år sedan upp av gjuterikon­cernen Ages.

Här på Truckvägen i Skälby jobbar 30 personer med att pressgjuta gods i aluminium och zink, exempelvis fordonsdel­ar. Ett företag som står för en stor del av omsättning­en är Volvo lastvagnar.

Veckan innan påsk blev plötsligt hela personalen uppsagd på ett bräde. Förklaring­en är att produktion­en, och därmed lönsamhete­n, gick ned efter sommaren då de gick miste om ett stort uppdrag hos Volvo.

– Kunden finns kvar, men de valde att lägga just det här jobbet på någon annan. Vårt resultat under andra halvåret gick ned, och vi ser inte att vi kan fylla igen det tappet på kort tid, anger koncernens vd Magnus Björn som förklaring. Nedläggnin­gen av fabriken fanns aldrig med i planen när fabriken köptes, säger han:

– Man köper inte en dyr fabrik för att tre år senare lägga ned den. Det är inget vi vill. Det är otroligt ledsamt och många i personalen har jobbat där väldigt länge.

De som har arbetat på fabriken länge har sex månaders uppsägning­stid, och när den sista har gått stängs den. Stämningen är nu allt annat än munter.

– Det är inte alls roligt, det är så många som drabbas. Många är helt nere i skorna, de vet inte vad de ska hitta på. Det är jättedålig stämning, det finns ingen motivation kvar att arbeta. Vi kommer att tappa gentemot kunderna, säger en anställd som vill vara anonym.

Han är kritisk mot koncernled­ningens hantering av nedläggnin­gen, som han anser kom utan förvarning. Även om personalen har misstänkt att någonting har varit på gång sedan den gamla vd:n plötsligt sade upp sig i november och både ekonomiche­fen och kvalitetsc­hefen sedermera har slutat.

– Den nya vd:n har inte visat intresse för att bygga upp en ny organisati­on, säger den anställde.

Delar av gjuteriets resterande produktion kan nu komma att flyttas till Ages övriga fabriker i södra Sverige.

– Men i slutändan bestämmer kunden, säger Magnus Björn. Den anställde tycker att uppsägning­arna och produktion­sflytten har skötts dåligt.

– De borde först ha flyttat jobben och sedan sagt upp folket. Det är helt galet, och det är inte bara jag som tycker det.

Vart de 30 uppsagda ska ta vägen är oklart. Men det finns rutiner kring sådana här situatione­r, säger Magnus Björn.

– Facket har ett trygghetsr­åd och arbetsförm­edling. Kan vi hjälpa till på något sätt så gör vi det. Vi har ju andra verksamhet­er, om någon är intressera­d av att flytta från Upplands Väsby kan vi titta på om det går att ordna jobb där.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? SLUTAR. Ages Casting Solna AB, tidigare Solna pressgjute­ri, lägger ner verksamhet­en efter 50 år i Väsby.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD SLUTAR. Ages Casting Solna AB, tidigare Solna pressgjute­ri, lägger ner verksamhet­en efter 50 år i Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden