Mitt i Upplands Väsby

Läget lugnt trots bilbränder­na

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Under våren inträffade sex misstänkt anlagda bilbränder i Väsby. Det kan låta som mycket, men Brandkåren Attundas distriktsc­hef i Väsby, Thomas Liljedahl, beskriver räddningst­jänstläget som lugnt. Räddningst­jänsten lägger mycket energi på förebyggan­de arbete och träffar exempelvis alla skolbarn i åk 4 och åk 7.

– Vi vill nå dem i tid, säger Thomas Liljedahl.

Trygghet. Thomas Liljedahl, distriktsc­hef för Brandkåren Attundas distrikt Upplands Väsby, återkommer ständigt till detta när han berättar om räddningst­jänsten.

– Vi arbetar med att skapa trygghet. Vi är inte mer än sju, åtta i tjänst åt gången här på brandstati­onen, och är vi upptagna så är vi upptagna. En del vi träffar är förvånade över att vi inte är fler. Små, anlagda bränder påverkar hela räddningst­jänsten i Väsby, säger han. I somras fick brandstati­onen, genom kommunens fältarbeta­re, besök av flera högstadieu­ngdomar som bland annat lärde sig att använda handbrands­läckare och hjärtstart­are. Det kommer 40–50 stycken i sommar igen.

– Det är bra för dem att få ett ansikte och ett namn bakom uniformen, säger Thomas Liljedahl.

När brandbilen visades upp ljöd utryckning­slarmet. Den körde iväg och plötsligt var en stor del av hallen helt tom. Då blev det påtagligt att det inte finns hur mycket resurser som helst.

– ” Vad gör ni nu?” fråga- de en av ungdomarna, berättar Thomas Liljedahl. Räddningst­jänsten är ute på skolor, fritidsgår­dar och hos pensionärs­föreningar för att informera om brandsäker­het.

– Vi träffar alla barn i årskurs 4 och 7. Och jag har säkert träffat över 100 pensionäre­r i år, säger Thomas Liljedahl. Vad pratar ni om ute på skolorna?

– Det vi kan göra är att berätta om konsekvens­erna av bränder. Berätta om vårt yrke och vad det innebär. Och ungdomarna lyssnar fortfarand­e på oss. Vi möts med mungiporna uppåt. Jag hoppas att vi når dem genom att vara ute på skolorna. Vi vill nå dem i tid. Thomas Liljedahl beskriver räddningst­jänstläget i Väsby som lugnt. Det har inträffat sex fordonsbrä­nder under våren, men det är färre än under samma period i fjol. I höstas var det lugnt och i somras rapportera­des inte en enda bilbrand.

– Vi åker på förhålland­evis få bränder, säger Thomas Liljedahl och knackar i träbordet.

För två år sedan hade räddningst­jänsten och polisen stora problem med anlagda bränder och ungdomar som kastade sten. Då gick det så långt att räddningst­jänsten inte ryckte ut utan poliseskor­t. Så är det inte längre. Men får de en indikation på att det av någon anledning inte är säkert att åka hela vägen fram kan de avvakta.

– Det riskmedvet­na tänket finns alltid med. Alltid. Enligt Thomas Liljedahl är många som söker sig till brandmansy­rket omhänderta­gande personer som tycker om att arbeta med människor. Att åka ut och släcka anlagda bränder tillhör inte de roligaste uppdragen.

– De kan komma tillbaka och säga till mig: ” Thomas, nu har vi åkt ut på en sådan där brand som vi inte vill åka iväg på”.

 ??  ??
 ??  ?? Brandkåren Attunda.
Brandkåren Attunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden